Každý zaměstnanec musí platit ze své mzdy sociální pojištění. Nebo, přesněji řečeno, odvádí je za něj mzdová účetní. Celkem je to 28 % z hrubé mzdy. Z toho 21,5% platí zaměstnavatel a 6,5% je sráženo zaměstnanci.

Reforma ale nabízí možnost, dostat tři procenta z těchto peněz zpátky. Místo do státního rozpočtu poputují na váš osobní důchodový účet u penzijní společnosti, kterou si vyberete. Stát ale chce, abyste si na svůj důchodový účet přispěli i vy.

Čistá mzda bude nižší

Pokud do II. pilíře vstoupíte, bude vás to stát ještě 2 % z vaší hrubé mzdy. O tuhle částku, která se liší podle výše vašeho výdělku (za přepokladu, že váš příjem podléhá pojištění), pak pochopitelně klesne vaše čistá mzda, tedy peníze, které dostáváte »na ruku«. Samozřejmě, že všechny tyto změny zaznamená i vaše výplatní páska. Bude na ní uvedená jak nižší suma, která odchází na vaše »státní« důchodové pojištění, tak částka, kterou vaše páska dříve neznala tj.pojistné na důchodové spoření ve výši 5%.

Neděste se! Tři procenta z téhle sumy je ta částka, která dříve z vašeho hrubého výdělku odcházela na státní důchodové pojištění, a vy jste ji v platu stejně nikdy neviděli. Zbývající dvě procenta jsou peníze, které si na svůj soukromý důchodový účet dáváte ze svého započitatelného příjmu.

Na modelový příklad toho, jak se změní údaje na výplatní pásce, se podívejte do fotogalerie pod článkem.

Výplatní páska: Budete brát méně
Pokud vstoupíte do II. pilíře, tak vás to při mzdě 25 000 Kč hrubého, bude měsíčně stát 500 korun. O tuhle pětistovku budete tedy brát méně. Naopak ale zbohatne váš osobní důchodový účet u penzijní společnosti, a to o 1250 korun měsíčně.

Fotogalerie
1 fotografie