Pod hranicí chudoby dnes balancuje každý desátý člověk. Až tak strašné to ale není, v porovnání se zbytkem Evropy totiž máme »oficiálně chudých« nejméně a žijí luxusnějším životem než dřív.

Podle Českého statistického úřadu roste v Česku počet lidí ohrožených chudobou již od roku 2010. Loni přitom chudoba ohrožovala každého desátého Čecha. Statistici spočítali i hranici chudoby, která je aktuálně 113 040 korun čistého ročně (cca 9420 měsíčně).

Průměrný příjem domácností sice v poslední době rostl, stejně jako hranice chudoby, která se z příjmů vypočítává, ale řadě z nás se příjmy snížily a počet oficiálně chudých lidí vzrostl.

„Nejvíce to pocítily domácnosti zaměstnanců s nižším vzděláním a domácnosti nezaměstnaných, kterým poklesla podpora v nezaměstnanosti i jiné sociální příjmy,“ říká Jaromír Kalmus z Českého statistického úřadu. Daleko nejhůř se u nás žije právě rodinám nezaměstnaných, kteří berou v průměru 77 tisíc ročně a z nichž téměř polovina (41 %) vychází s příjmy s velkými obtížemi. A přes 30 % příjmů jim padne na nájem a bydlení. Podobně těžko se žije i neúplným rodinám s dětmi. Chudoba ohrožuje i 17,2 % důchodců.

Ve srovnání se zbytkem Evropy jsme na tom ale nejlépe. Ohroženo chudobou je u nás po započítání všech sociálních dávek a důchodů jen 9 % obyvatel. Třeba v takovém Německu je to okolo 15,6 %. Srovnávat země mezi sebou ale nejde. „Nejbohatší Češi by v takovém Švýcarsku byli někde okolo průměrné mzdy,“ upozorňuje Kalmus.

Jste ohroženi nedostatkem?
Autor: ČSÚ

Bída: Maso jen obden

Maso každý druhý den, týdenní dovolená mimo domov, telefon, barevná televize, automobil, automatická pračka, výdaje za teplo, trocha naspořených peněz nebo úroky z půjček a nedoplatky. Podle těchto položek se hodnotí takzvaná materiální deprivace, tedy chudoba. Jestliže máte alespoň pět z nich, materiální chudobou netrpíte. Na rozdíl od 640 tisíc Čechů, kteří si mohou dovolit jen čtyři a méně. Dobrá zpráva je, že počet příjmově chudých lidí, kteří mají tuto materiální deprivaci, loni klesl na čtvrtinu. Tři čtvrtě chudých si tak může dovolit maso každý druhý den, dovolenou, spoření, automobil nebo splácet půjčky.