Hned na začátku jsme se dozvěděli odpověď na otázku, která teď pijáky čaje často napadá: Je lepší papírový pytlík, nebo ten reklamou vychvalovaný pyramidový z nylonu? Vězte, že podle znalců na pytlíku nezáleží, podstatná je kvalita náplně…

Roman Vaněk postupně vysypal obsah sáčků porcovaného čaje šesti značek. Cenová relace? Od necelých patnácti haléřů po deset korun za sáček. A rozdíl byl nebetyčný!

Na čaji nešetřete

Nejvíc nadával Vaněk při ochutnávání čaje, jehož sto sáčků koupíme za 14,90. „To vypadá jako nějaká kosodřevina a jako dřevo to i chutná,“ řekl. A podobně levné čaje dopadly jako sedláci u Chlumce... Čím to je? „Z rostlinky by se měly při sklizni ručně odtrhnout jen dva vrchní lístky a pupen, někde ale sklízí strojově celé rostliny a v čaji tak najdeme kromě lístků také dřevnaté stonky,“ vysvětlil Blesku znalec a odborný degustátor čaje Ivo Moravec, který v pořadu hostoval.

Nejlépe skončil čaj, jehož jeden pytlík stojí desetikorunu, skvěle si ale vedl i ten, jehož sáček koupíme za tři koruny! „Tohle je prostě požitek,“ hodnotil Vaněk.

Chyby dělají supermarkety také v prodeji takzvaného bílého čaje. To, co se u nás dá koupit, totiž většinou s bílým čajem nemá moc společného.

Vše je jedna rostlina

Všechny druhy čaje se získávají z rostliny Camellia sinensis. Na to, zda je to čaj bílý, zelený nebo černý, má pak vliv to, co s rostlinou výrobce dělá. Bílý čaj se získává zpracováním ještě nerozvinutých lístků, které se sbírají jen během krátké roční doby. Jakmile se pupeny rozevřou, už to není bílý čaj. Když ale Moravec předvedl bílé čaje z našich supermarketů, nestačili jsme se divit! Většinou jde o normální černé čaje, ve kterých tu a tam vidíte nerozvinutý lísteček. Prostě podvod na zákazníky!

Takže jestliže si chcete vychutnat opravdu dobrý nápoj, raději si připlaťte a nenechte se oblafnout blafy...

Jak na to, abychom měli dobrý nápoj

● Černý čaj vždy zalijte stostupňovou, tedy vroucí vodou, na zelený a bílý čaj dvě minutky počkejte, v tomto případě je ideální teplota 70 až 80 °C

● Voda na čaj musí být vždy čerstvá, nenechávejte ji tedy v konvici (odstátá voda ztrácí kyslík, který na sebe váže aromatické látky)

● Černý čaj necháváme louhovat tři až pět minut, zelený a bílý dvě až tři minuty, u bylinných a ovocných čajů čekáme pět až patnáct minut

● Líbí se vám speciální prodejny, kde čaj nabírají ze skleněných dóz? To je jen reklamní trik! Čaj, ke kterému jde často vzduch a světlo, je zničený čaj!

● Nejlepší nádobou na čaj je bílý porcelán, ve kterém poznáme dobrou barvu a jiskru čaje, vyhněte se kovovým nádobám (s výjimkou nerezu)

● Pokud je čaj zakalený, je špatný! Musí být průhledný.

Fotogalerie
6 fotografií