ONLINE CHAT
Dobrý den, ke svému blogu (ryze soukromému) jsem si založila účet na FB. Kromě sdílení fotek a statusů ale nemůžu bezplatně téměř nic, například pozvat přátele, poprosit je hromadně o označení "like", zkrátka nejde mi propagovat stránku. Proč? Přeci nejde o firmu, nic neprodávám. Stále mi to píše "sdílet za 404 Kč" nebo "Propagovat už za 200 Kč". Ty částky jsou jako za den? jak můžu bezplatně rozšířit povědomé o svém blogu? Díky moc za radu!(Evicka)
Foto
Jak rozšířit povědomí o svém blogu? V tom vám nejlépe poradí odborník na internetový marketing. A proč si Facebook za propagaci nechává platit? I jeho majitelé musí přece platit účty :)
Jak vidíte budoucnost? Bude se soukromí nadále vytrácet nebo nastane obrat? Co si myslíte o profilech dětí zakládaných jejich rodiči již po narození?(Pavel)
Foto
Začnu od konce - profily zakládané už pro nemluvňata se mně osobně nelíbí. Vadilo mi to už v době, kdy Seznam propagoval svůj e-mail "na celý život", i když obdobnou kampaň nasadil Google pro svůj Gmail. A zda se bude soukromí vytrácet? To nedokáži odhadnout. Věřím ale, že další generace už budou na své soukromí opatrnější než my, pro které je internet stále velkou "magií".
Je možné nějak nakládat s profilem uživatele na sociálních sítích po smrti uživatele?(netwild)
Foto
Záleží na tom na jaké sociální sítí. Na Facebooku to nelze, tam z něj sociální síť dělá "virtuální hrobeček", u ostatních sociálních sítí záleží na jejich pravidlech.
Zjišťujete si někdy informace o lidech, se kterými jednáte? Ve vyhledávačích, na sociálních sítích apod.(netwild)
Foto
Samozřejmě, rád mám přehled s kým přicházím do styku. A počítám s tím, že můj protějšek dělá totéž.
Dobrý den, je možné propojit firemní a soukromý FB účet, tak abych si zachoval soukromí. Trochu se toho bojím, ale občas dávám stejné věci na oba profily a rád bych si ušetřil čas. Děkuji Ondra Malý, Beroun(Ondřej)
Foto
Jaký soukromý účet je používán pro správu firemního profilu nikdo neví - samozřejmě s výjimkou Facebooku.
Dobrý den, co si myslíte o sdílení fotek například na portálech jako rajče apod. Mám to tam pod heslem. Mám tam fotky svých dětí a bojím se, aby se nedostaly do rukou úchyláků. Děkuju, Hanka z Humpolce(Hanka)
Foto
Jak už jsem psal dříve, nic na internetu nebude nikdy zcela ochráněné. Zaheslování alba pomůže, ale stále platí že neovlivníte kdo a jakým způsobem fotografie stáhne a případně zneužije.
Zdravím, mám FB na mobilu a jsem neustále přihlášený, abych byl v na přijmu. Co mám dělat, když telefon ztratím nebo mi ho někdo ukradne. Nechci, aby se někdo cizí za mě vydával. Dík, Marian.(Marian)
Foto
Jedinou variantou je zabezpečit si přístup do mobilu. Osobně bych se více bál, v případě ztráty telefonu, přístupu do e-mailu který je obvykle otevřenou branou ke všem různým profilům a údajům.
Dobrý den, pokud si mažu zprávy na facebooku i historii i tak lze zprávy dohledat zpětně? Zdena(Zdena)
Foto
Nikdo neví, zda Facebook vaše zprávy skutečně smaže či ne a zda se nějakou chybou za pár týdnů či měsíců zase ve vašem profilu neobjeví.
Často se píše o špatných heslech. Mám několik účtů a registrací, kdybych měla mít stejný počet hesel, tak si to v žádném případě nemohu zapamatovat. Jak moc je rizikové mít jedno heslo pro email, FB apod. Děkuji, Aneta z Prahy(Aneta)
Foto
Pravidla říkají, že pro každý účet by mělo být samostatné heslo. Málokdo to ve skutečnosti dodrží, ale zrovna heslo do e-mailu a k přístupu do sociálních sítí bych osobně oddělil.
Může se někdo nabourat do chatu na FB? Když tam řešim s kamarádkou nějaké osobní problémy, tak nechci, aby o tom někdo vědět… Děkuji Tereza(Tereza)
Foto
V obecné rovině - může. Záleží na vašem zabezpeční účtu. Není to jednoduché (lépe řečeno může to být velmi složité), ale jste si jista, že nikdy nenecháte přístupný svůj telefon (máte-li v něm internet s Facebookem?), že nikdy neodejdete od počítače, kde jste zrovna k Facebooku přihlášena? Většina "úniků" informací neprobíhá nabouráním účtu neznámou osobou, ale spíše některým z vašich známých, který odhadne vaše přístupové údaje.
Dobrý den! Co jsou zásady pro používání FB a jiných sítí? Je to přeci jen prostor pro zábavu, tak proč se mám bát, že nějaký post ovlivní například mojí kariéru. (Pavel)
Foto
Základní zásadou pro používání čehokoliv, je používat selský rozum. U internetu platí, že cokoliv nechci, aby se na veřejnost dostalo, na internetu nesdílím. A i to co děláte ve volném čase vypovídá o vás jako o osobnosti. Personalisté tedy k veřejně dostupným informacím o uchazečích o práci obvykle přihlížejí. Opět, jak už jsem psal, záleží na typu pozice o kterou se ucházíte.
Je pravda, že co je jednou na netu, nikdy nezmizí? (Honzis)
Foto
V obecné rovině to pravda je. Některé informace z internetu třeba i zmizí, ale nevíte, kdo je kde má stále archivovány.
Mám otevřený profil a mám i několik set followerů, ale občas chci, aby nějaké věci viděla jen úzká skupina lidí. Je možné to nějak nastavit?(Alex86)
Foto
Ptáte-li se na Facebook, tak to lze. Stačí si vytvořit skupiny uživatelů a příspěvky pak sdílet jen takto vybranému okruhu. Ale jak už jsem psal dříve, cokoliv je na internetu je ze své podstaty veřejné, takže nikdy nevíte, ke komu se zveřejněné informace kdy dostanou.
Přemýšlím, že bych mohl využít FB a jiné sociální sítě pro podporu svého obchodu. Něco jsem o tom četl, ale nevím, jestli mi to bude stát za to. Děkuji za rady(Tomáš)
Foto
Ideální v tomto případě je najít si šikovného konzultanta a poradit se s ním. Sociální sítě obecně skýtají řadu možností propagace, ale zdaleka ne všechny jsou vhodné pro všechny typy podnikání. Využít můžete různých možností - reklamy, firemních profilů atp.
Může někdo ukrást mojí identitu, jak se to dělá? Jak se můžu ochránit a co dělat, když se někdo za mě vydává. Karel L.,Ostrava(Karel)
Foto
Otázkou je o ukradení identity do jaké míry hovoříme. Může samozřejmě zcizit váš občanský průkaz, vzít si na něj úvěr a způsobit vám tím v budoucnosti řadu problémů. V prostředí sociálních sítí stačí vzít vaši fotografii, jméno a falešný profil je na světě. Takový profil je potřeba nahlásit, ale hodlá-li vám někdo škodit záměrně, bude to trochu boj s větrnými mlýny.
Jsou falesne profily trestne?(janina)
Foto
Falešné profily u nás trestné nejsou, trestné může být chování vlastníka takového účtu nebo jeho obsah. Na Facebooku jsou takové profily ale proti pravidlům. Některé státy už ale zavedly zákony, které tvorbu falešných identit za trestnou považují.
Dobrý den. Myslíte si, že rozum a chtíč mohou být v opozici na trvalo?(Kvítek)
Foto
Nemohou, Kvítku, nemohou. A je jen na vašem zhodnocení, zda je to dobře nebo špatně. Ale jsem rád, že jsem tento dotaz dostal, těšil jsem se na něj :)
Zdravím, co to znamená digitální stopa. Moc to nechápu. Nikde nic nenechávám. Díky. (Alžběta)
Foto
Digitální stopou (digital footprint) se nazývá soubor informací, které po sobě - vědomě či nevědomě - nechváváte na internetu. Už například to, že jste poslala dotaz do Blesku je součástí vaší stopy u které jste identifikovatelná prostřednictvím IP adresy vašeho počítače. Některé informace o vás jsou dohledatelné veřejně například prostřednictvím jména či vaší e-mailové adresy, jiné jsou dostupné pouze na serverech na které přistupujete (údaje o platebních kartách, vaše IP adresa či nákupní chování). I tak ale v prostředí internetu někde existují.
Dobrý den, mám pubertálního syna a nechci, aby si zkazil život tím, že bude zveřejňovat na svém profilu nevhodné věci. Jak mu to mám vysvětlit nebo tomu zabránit. Děkuji František z Domažlic(František)
Foto
Jedinou variantou je zkusit to synovi rozumně vysvětlit a doufat, že vaše argumenty přijme. Ale všichni víme, že pubertální děti obvykle jdou proti názorům svých rodičů.
Jak vy sám používáte a vnímáte FB. Sdílíte na něj své osobní věci, pokud ano nebojíte se jejich zneužití?:)(Kristýna J.)
Foto
Na Facebook (ale obecně na internet) dávám jen ty informace, u kterých se nebojím jejich zneužití. To je asi jediný funkční přístup. Nikdy ale nemám a nebudu mít kontrolu nad tím, co o mě budou sdílet ostatní.
Jak se díváte na to, že fotografie na facebooku jsou přístupné i lidem, kteří na facebooku nejsou a pro jejich prohlížení není nutné přihlášení. Mohu tak poslat fotku z facebooku komukoliv a nezáleží na nastavení viditelnosti fotky na FB. Stačí mi znát URL fotky.(netwild)
Foto
Z mého pohledu je to v zásadě jedno. Pokud nebude fungovat přímý odkaz na fotografii a já ji budu chtít sdílet, tak si ji uložím a pošlu e-mailem nebo nasdílím například přes Twitter.
Zdravím, zkusil jsem si zadat svoje jméno do Googlu a našel jsem nějaké svoje staré fotky a věci o mě. Je možné to nějak smazat a jak zabránit tomu, aby k tomu docházelo. (Adam Víšek)
Foto
Složitým způsobem to lze - musel byste kontaktovat vlastníka stránky, domluvit si s ním stažení fotografií a informací a pak požádat Google o vyřazení oné stránky z indexu. V praxi ale zveřejněné informace zůstanou obvykle na dalších místech na internetu, takže zcela zakrýt svou historii se vám nikdy pravděpodobně nepodaří.
Pořád se všude píše, že je potřeba mít dobré heslo. Má to vliv i na ochranu mích informací na soc. sítích? Děkuju za odpověď(Tomáš)
Foto
Samozřejmě, máte-li jednoduché heslo, může se do vašeho účtu někdo jednoduše dostat. Pak získá nejen přístup k osobním informacím, které jsou neveřejné (typicky k historii chatu), ale navíc za vás může publikovat informace, které vás mohou poškodit.
Dobrý den, jak mám chránit své děti před zvrhlíky na internetu? Nemůžu jim přece počítač zakazovat, jak ale na to? Děkuji(Jana Beranová)
Foto
Naučit je správně se na internetu chovat. Stejně jako děti učíme přecházet silnici až poté, co se rozhlídneme, tak je musíme vychovat i v chování na internetu. Vysvětlit jim rizika i možnosti obrany - samozřejmě úměrně jejich věku.
Nerada bych, aby se moje fotky, myšlenky dostaly do nesprávných rukou. Sdílím je s přáteli, ale jak zamezit tomu, že je předají někam dál? Je možné tomu zabránit? (Laura)
Foto
Jak jsem už odpovídal, cokoliv na internetu nasdílíme, stává se do jisté míry veřejným a nad dalším šířením ztrácíme kontrolu. Takže dalšímu šíření zabránit nelze.
Na facebooku mám fotky z různých akciček. Budu si hledat práci. Může mi to nějak uškodit při pohovoru? Díkes, Aleš M.(Aleš M.)
Foto
To by byla vhodnější otázka pro některého z personalistů. Hodně bude záležet, na jakou pozici se hlásíte. Ale jsou-li zveřejněné fotografie či příspěvky nevhodné, vaše šance to samozřejmě ovlivnit může.
Dobry den, uz dlho sa smazim prist na to ako nastavit zakaz zdielania mojich prispevkov. Vraj sa to da zial neprisla som ako si to nastavit. Dakujem(ajajaj)
Foto
Základním principem sociálních sítí je, že lze věci sdílet. Tedy jedinou skutečnou obranou je nezveřejňovat nic.
Dobrý den, prosím Vás jaK se můžu bránit proti tomu, aby někdo dával mé fotky na facebook?(Petra Nováková)
Foto
Nijak. Jsme ve věku, kdy se tomu bránit nelze (ostatně skoro každý dnes má v kapse mobil s fotoaparátem). Na Facebooku máte možnost nahlásit fotografie, které vás urážejí, ale upřímně - kolik svých fotografií na internetu ani nedohledáte?
Dobry den,zajimalo by me,jak zabezpecit,aby me fotky nemel krom pratel moznost prohlizet.Pokud je mohou prohlzet me pratele,tak maji k nim pristup i pratele mych pratel?Jak mohu smazat svoji digitalmi stopu,je to mozne a jak tomu zabranit?Dekuji s pozdravem(Renča)
Foto
Ať už využijete na Facebooku jakékoliv nastavení, nikdy neovlivníte co se s fotkami (ale i vašimi názory v podobě příspěvků) bude dít dál. Nemáte a nikdy nebudete mít kontrolu nad tím, kdo vámi zveřejněné soukromé informace pošle dál do světa.
Trvalo mi dve minuty najit na netu Vasi adresu a dalsi citlive udaje. Zvlastni...(Miroslav Husek)
Foto
Uvědomuju si, že má "digitální stopa" na internetu je poměrně velká. Na druhou stranu si uvědomuji co všechno o mě na internetu je a souhlasím s tím. Kdyby mi to vadilo a kdybych jakékoliv údaje považoval za citlivé, nezveřejňuji je.
Jak si chranit fotky aby je nemohl nikdo stahovat s facebooku?dekuji(michaela)
Foto
Cokoliv zveřejníte na internetu už nikdy neochráníte. I když omezíte přístup jen svým internetovým "přátelům", nikdy nemáte jistotu jakým způsobem je využijí či nasdílí oni. Prostě co je jednou na internetu je potřeba brát jako veřejné.
Lze vysledovat, kteří uživatelé facebooku navštěvují můj profil??? Děkuji za odpověď :-)(Adina)
Foto
To bohužel nelze. Všechny různé aplikace a nástroje, které vám něco podobného slibují jsou obvykle podvodné a jsou častým zdrojem virů a podobné havěti.
Dobry den, da sa uplne zrusit ucet na facebooku? Dakujem(Helena)
Foto
Účet na Facebooku samozřejmě zrušit lze, jednoduchý popis naleznete v nápovědě Facebooku. Lepší je z mého pohledu v tomto případě účet si ponechat a mít ho pod kontrolou (tj. ponechat v něm pouze ty informace, které chci zveřejnit), než účet nemít. To pak samozřejmě nahrává vytváření falešných profilů.
Jak si na internetu zajistit anonymitu, snížit riziko sledování? (aha :D)
Foto
Složitě. Otázkou je, jakou míru anonymity na internetu očekáváte. Zcela anonymní nebudete nikdy - už samotný poskytovatel připojení samozřejmě vaši identitu obvykle zná. Obecně platí, že je samozřejmě potřeba oddělovat jednotlivé "volnočasové" profily od svých oficiálních profilů (i e-mailů), dále využít například program TOR.
Dobrý den , říka se že Facebook je nebezpečná věc , i já ho mam . ale pokusil jsem se tam nedavat žádne osobní ůdaje ani rodíné photo udělal jsem dobře.... Rad bych znal Vaš nazor myslí te si že by lidé vůbec neměli mít facebook ??? děkuji za odpovědi s pozdravem Jan (Jan86)
Foto
Otázkou je co který uživatel od Facebooku (a obecně od sociálních sítí) očekává. Facebook rozhodně není povinnou součásti našeho života - ani toho virtuálního - a ve svém okolí mám řadu známých, kteří sociální sítě nevyužívají. Každopádně omezení informací, které o sobě na internetu sdělujete, je obecně správný přístup. Je třeba počítat s tím, že cokoliv jednou zveřejníte zůstává žít nějakým způsobem dál, ať se nám to líbí nebo ne.
jak zabránit tomu, aby ostatní ostatní vyhledávače zveřejňovaly moji identitu na FB? v mám v nastavení zakázáno aby uváděly tento odkaz uváděly, je ještě nějaká další možnost? (Jan Bell)
Foto
Jestli jste alespoň jednou měl povolenu indexaci svého profilu, tak vyhledávače už vás "znají" a o vašem profilu ví. Jiná možnost tedy, bohužel, není.
Jaké sociání sítě vy sám využíváte? A proč?(Zdeněk T.)
Foto
Dobrý den, reálně využívám pouze Facebook, občas Twitter, profily mám ale na vícero sociálních sítích ať už historické nebo různě testovací.