ONLINE CHAT
Dobrý den, moje tchyně měla rakovinu prsu a také na ni zemřela. Nevím přesně,manžel již zemřel, někteří její příbuzní zemřeli na rakovinu také.Mohla by moje dcera (45 let) jít na genetické vyšetření?Děkuji.(Evina)
Foto
Pokud se obáváte možnosti genetické dispozice ke vzniku rakoviny ve vaší rodině, určitě navštivte klinického genetika - v nejbližší fakultní nemocnici nebo Komplexním onkologickém centru. Samozřejmě můžete tuto možnost předem konzultovat se svým praktickým lékařem nebo gynekologem. Klinický genetik zváží, zda provést ve Vaší rodině genetické testování, kdo je nejvhodnější kandidátem pro testování, a i když testování nedoporučí, vždy provede odhad rizika a navrhne režim sledování.
Dobry den chtela bych se zeptat jaka je dedicna dispozice ke vzniku zhoubnych nadoru ma matka zemrela v roce 1983 v 55 letech na rakovinu tlusteho streva ja chodim na kotroly pravidelne ted kazde 2 roky mela jse jednou 2 polypy a po dvou letech 1 polyp ktere byly pri zakroku odstraneny nic zhoubneho to nebylo chci se zeptat jestli mohu mit dedicnou dispozici treba take po otci dekuji (studnickova)
Foto
Dědičnou dispozici můžete mít i po otci, přenos takovéto dispozice probíhá bez ohledu na pohlaví. Pkoud ale absolvujete v tuto chvíli pravidelně kolonoskopie, myslím, že děláte maximum.
DOBRÝ DEN! MŮŽETE MI PROSÍM ŘÍCT, KDE SE PROVÁDÍ GENETICKÉ VYŠETŘENÍ A JESTLI JE HRAZENO POJIŠTOVNOU.(MARKÉTA)
Foto
Vyšetření genetické dispozice ke vzniku zhoubných nádorů provádějí vybrané laboratoře - na vyšetření Vás musí poslat klinický genetik. Oddělení klinické genetiky, která se zabývají touto problematikou jsou při všech fakultních nemocnicích nebo Komplexních onkologických centrech. Pokud vyšetření doporučí klinický genetik, je hrazeno pojišťovnou. I když genetik usoudí, že v konkrétním případě je provedení genetické analýzy zbytečné, vždy by měl spočítat riziko onemocnění zhoubnými nádory u konkrétního pacienta a doporučit pravidla prevence.
Dobrý den, pane docente, myslím si vlastně jsem o tom přesvědčena, že nádorové onemocnění je dědičné i když se jedná o různé druhy rakovin.Můj otec zemřel na rakovinu plic ve 44 letech,jeho matka - rakovina střev,jeho otec rakovina žaludku,jeho sestra rakovina kůže - všichni jsou již bohužel posmrti.Moje sestra má odstraněna 3 znamínka pozitivní a uzlinu v třísle a já jsem měla pozitivní znaménko, také odstraněné před 20 lety. Obě stále docházíme jednou za rok na kontrolu na onkologii.Mám další potomky a raději o tom nepřemýšlím.Co si o tom myslíte Vy?Jsou jistě pokroky v léčbě, ale nějak jsem velmi skeptická a nevěřím na chemo atd. - je to jen prodloužení strašného trápení-zažila jsem to.Děkuji za odpověď.(Julie Kroutilová)
Foto
Jistě by bylo vhodné, aby klinický genetik zvážil možnost genetického vyšetření ve Vaší rodině. Pro léčbu případného nádoru je klíčové, v jakém stádiu jej odhalíme. Tady nám tedy znalost případné genetické dispozice a následné pravidelné preventivní vyšetřování může velmi pomoci. Já na chemoterapii věřím, je to velmi účinná léčba a pomáhá nám pacientky v mnoha případech vyléčit, vždy je však třeba zvažovat při doporučení jakékoliv léčby její přínos a její rizika u konkrétního člověka.
Chtěla bych se zeptat. Maminka měla rakovinu prsu v 58 letech. Sestra v 50 letech taky prodělal rakovinu prsu.Obě jsou nyní v pořádku. Mě bude brzy padesát. Jsem ohrožená?(Jana Dolejšová)
Foto
Ohrožená určitě jste, na zvážení je genetické vyšetření (u Vaší sestry). Vhodné je vyšetření pomocí mamografu jednou ročně.
Dobrý den, tatínkova matka měla rakovinu prsu, až okolo 70 let. Do 10 let na toto onemocnění zemřela. Jaký je pro mě doporučený věk kdy začít s prohlídkami na mamografu - je mi 35 let. Děkuji(Zuzka)
Foto
Ideálně by pravidelné vyšetřování prsů mělo začít ve 40 letech (i u Vás), v intervalu 1 rok. Mammografický skríning tak, jak je zaveden v ČR, je skvělý, dobře fungující nástroj, ale ženy by měly samy myslet i na vyšetření mezi jednotlivými skríningovými mammografiemi.
Dobry den pane doktore, ma maminka zemrela na rakovinu vajecniku v 56 letech, jeji matce - me babicce ted objevili rakovinu prsu. Mamciny dve sestrenice onemocneli rakovinou vajecniku. Jedna z nich jiz zemrela. Nebylo ji padesat let. CHci se zeptat, zda mam navstivit geneticke pracoviste a nechat si provest testy. Dekuji(Silva)
Foto
Ve Vaší rodině je jednoznačně vhodné provést genetické vyšetření. Začal bych ale spíše od žijící nemocné sestřenice maminky. Pokud nebude možné provést vyšetření u ní, lze ho provést i u Vás.
Dobrý den.Ja jsem po ablaci prsu v roce 1996. Teď mi je 60roků.Maminka v 63 mněli rakovinu tlusté střeva, táta žaludku,brácha též střeva v 63rok zemřeli.Mám tři deti ve věků 40,38,25 mám o ně strach.Mají taky vysoku dispozici?Jak by se mněli bránit.Děkují Eva Z(EVA.Z)
Foto
Určitě by bylo vhodné konzultovat klinického genetika, ten by rozhodl o možnosti genetického testování. Pokud by ve Vaší rodině byla nalezena genetické dispozice ke vzniku nádorů (přemýšlel bych především o dispozici ke vzniku rakoviny tlustého střeva), lze zjistit, které z Vašich dětí ji zdědilo, nebo nezdědilo (pravděpodobnosto přenosu dispozice z rodičů na děti je 50%). V případě, že by se genetické testování nedělalo, nebo bylo negativní, bylo by u Vašich dětí vhodné pravidlené vyšetření především tlustého střeva, ideálně kolonoskopie v intervalech 3-5 let od věku cca 25 let.
"Nekonečně silná a bohatá zdravotnická a farmaceutická lobby postupuje vždy stejně: Vytvoří psychózu strachu a úzkosti. Dozvíme se, že je něco velmi nebezpečné – ale nebezpečí že lze předejít. Očkováním, farmaky, operacemi," napsal tajemník bývalého prezidenta pan Hájek. Co si o tom myslíte? Děkuji.(ALPIK)
Foto
Působí to na mě jako velmi neinformované vyjádření, které bohužel může ovlivnit názory veřejnosti. Myslím,že by se měl pan Hájek za své nešťastné vyjádření omluvit. Domnívám se, že ženy, které stejnou genetickou dispozici jako A. Jolie mají, trpí nádorem, nebo podstupují preventivní operace, nebudou vyjádření pana Hájka přijímat jako jiný názor (samozřejmě zcela nepodložený fakty), ale spíše jako urážku.
Vážený pane docente, obracím se na Vás se žádosti o radu ohledně genetického testování. Potřebovala bych poradit, zda bych vyšetření mohla absolvovat. V naší rodině se rakovina vyskytla v několika případech. Moje maminka zemřela v roce 2011 na rakovinu prsa v 56 letech ( mám veškerou její zdravotní dokumentaci ), matka mé maminky(babička)měla nejdříve rakovinu tlustého střeva, pozdějí nádor v prsu, zemřela v v 86 letech.Dědeček měl prostatu. Z otcové strany se vyskytuje rakovina u jeho dvou sester - jedna má rakovinu prsa, druhá rakovinu slinivky.Je mi 34 let, mám Crohnovu chorobu, moje sestra adrenogenitální syndrom se solnou poruchou.Proto bych Vás chtěla touto cestou požádat o Váš názor, zda je pro mě testování vhodné a jestli případně testy hradí pojišťovna.(Pavla)
Foto
Ne všechny nádory spolu souvisí. Pro rozhodnutí, zda je ve Všem konkrétním případě vhodné genetické testování a případně jakých genů, bychom potřebovali také znát věk, v němž Vaši příbuzní onemocněli. Určitě se obraťte na klinického genetika v nejbližší fakultní nemocnici, nebo nejbližším Komplexním onkologickém centru. Ten zváží možnost genetické testace, a i kdyby ji nedoporučil, spočítá V8m rizika a navrhne způsob sledování.
Dobrý den.Je mi 38let.Babičky mně umřely na rakovinu prsu.Moje maminka momentálně se léči s nádory v obou prsů.Její sestra má po rakovině prsu.Otcova sestra má též po léčbě rakovinu prsu.Otec se léčí pro Melodysplastický syndrom a můj syn prodělal Hodkginův lymfom.Jakou mám já i mé dvě sestry genetickou dispozici k onemocnění rakovinou?Děkuji za odpověď a přeji Vám mnoho úspěchů v práci.(Lenka)
Foto
V každém případě by mělo ve Vaší rodině proběhnout genetické testování, ideálně u Vaší maminky, odhad rizika se pak bude řídit výsledkem testu.
Myslite si, ze Angelina J. nejednala unahlene, kdyz si preventivne nechala odstranit prsa? Prijde mi to hodne odvazne, ale i drsne. Diky (helga)
Foto
Myslím si že jednala zodpovědně nejen vůči sobě, ale také vůči svým dětem. Zásadní však je, že má prokázanou genetickou dispozici ke vzniku rakoviny prsu a vaječníků. Rozhodnutí, které učinila je nesmírně těžké. I v České republice probíhá standardně testování genetické dispozice a pozitivně testované ženy tuto operaci podstupují. Rozhodnutí je vždy plně na konkrétní ženy - ona musí zvážit, jak významná je pro ni obava z onemocnění, jak moc se bojí zásahu do svého těla. Na současné úrovni poznání je však preventivní operace v případě genetické dispozice jedinou možností jak riziko onemocnění razantně snížit. I když dokážeme pomocí mammografi, ultrazvuku a magnetické rezonance (tato vyšetření se u žen s dědičnou dispozicí dělají každých 6 měsíců) odhalit nádor prsu velmi malý, u žen s dědičnou dispozicí se jedná většinou o velmi agresivní nádory.
Dobrý den, moje maminka prodělala před 6 lety rakovinu prsu, o prs přišla, nyní je v remisi, v době nemoci jí bylo 59 let.Jak velké je riziko, že rakovinu prsu budu mít i já a moje dcera.Jak často bych měla chodit na mamograf a ultrazvuk (mám 46 let)a od kterého roku by měla začít chodit moje dcera na ultrazvuk (má 16 let).Děkuji za odpověď.(Danča)
Foto
Rakovina prsu je bohužel velmi častým onemocněním - v České republice onemocní ročně více než 6000 žen. Přibývá tedy rodin, v nichž některá žena tímto nádorem onemocněla. Pro odhad rizika pro příbuzné je ale také důležitý věk, v němž nádor vzniká. U nás je typický věk ženy s rakovinou prsu 55 let. Nádory vznikjaící na základě dědičné dispozice se většinou nacházejí vě věku o 10-15 let časnějším. Vaše riziko nebude dramaticky zvýšené - i žena bez rodinné zátěže a dalších rizikových faktorů má riziko 8-10%, že onemocní, Vaše riziko se vhledem k onemocnění maminky bude pohybovat lehce nad tímto číslem. ROli však hrají i další faktory (věk začátku menstruace, počet těhotenství, kojení atd.). Ve Vašem věku byste měla absolvovat vyšetření mammografií jendou ročně (ob rok Vám je uhradí pojišťovna, v mezidobí si jej můžete uhradit sama). Obecně paltí, že vyšetřování příbuzných by mělo začít o 5-10 let dříve, než onemocněla nejmladší žena v rodině - tedy považoval bych za dostačující začít s pravidelným vyšetřování prsů pomocí mammografie u dcery až od 40. roku věku, při obtížích samozřejmě kdykoliv. Samozřejmostí u vás obou by ale mělo být samovyšetření prsů jednou měsíčně, vždy po skončení menstruace.
Dobrý den,je mi 65 let,jedna moje sestra zemřela ve 49letech na karcinom vaječníků a druhá sestra v 60letech podstoupila ablaci prsu pro karcinom prsu.O tec zemřel v 60letech na karcinom pankreatu,matka v 94letech stářím.Já chodím na pravidelné gyn.prohlídky,můj gynegolog mě posílaá přibližně za rok a půl na mamografii a asi jednou za dva roky na ultrzvuk vaječníků.Mám se zajímat i já v tomto věku a při dg.mých sester o genetické vyš nebo se to týká jen mladších ročníků?Děkuji. (Kučerová Marie)
Foto
Určitě byste navštívit klinického genetika, ve Vaší rodině je vhodné provést geentické vyšetření. Vždy se snažíme provádět genetické vyšetření s tím, aby dalo co nejlepší informaci pro celou rodinu - tedy snažíme se vyšetřit nejlépe žijícího nemocného, pokud to není možné, pak nejbližšího žijícího příbuzného nemocných, tedy v tomto případě Vás. V případě, že bude dědičná dispozice (mutace v genu) nalezena, pak můžeem genetické vyšetření nabídnout dalším příbuzným, v případě, že by genetické vyšetření bylo u Vás negativní, pak Vaše potomky dále vyšetřovat nemusíme. Bylo pak ale vhodné vyšetřit děti Vašich sester.
dobrý den, tatínkova maminka měla rakovinu prsu, je větší pravděpodobnost rakoviny z maminčiny nebo s tatínkovy strany, že ji jednou dostanu? nebo stejná? podstoupila jsem již 3 pokusy umělého otěhotnění, bojím se,že mě jednou rak.prsu nemine, na preventivní prohlídky chodím,ale ty stresy než mě vyšetří.Hrůza(Markétka)
Foto
Pro hodnocení rizika vzniku rakoviny je jedno, v které větvi rodiny se nádory vyskytly. Dědičná dispozice se přenáší se stejnou pravděpodobností přes muže i přes ženy. Významnou roli v odhadu pravděpodobnosti, že někdo má dědičnou dispozici, hraje také věk v době vzniku nádoru - vzniká-li nádor časně (u žen před menopauzou), je pravděpodobnost existence dědičné dispozice větší. Zprávy o tom, jak umělé oplodnění (tedy podávání hormonů pro růst vajíček) ovlivňuje riziko rakoviny prsu se různí, většina se však shoduje, že lehce riziko zvyšuje. Preventivní prohlídky jsou nejlepší volbou.
Babička měla rakovinu prsu asi v 70 letech, já mám 40 let-jsem ohrožená?(Věra Koščová)
Foto
Nějakou formou rakoviny onemocní u nás asi třetina lidí. Ve vyšší věku je výskyt nádorů častější. VZniká-li nádor po 60. roce věku (a žádné další nádory se v rodině nevyskytují), je pravděpodobnost dědičné dispozice malá. Tedy Vaše riziko odpovídá běžnému riziku v naší populaci - 8-10%.
Dobrý den,moje matka měla rakovinu prsu už ve 42 letech.Babička z matčiny strany,strejda a děda zemřeli na rakovinu tlustého střeva.Můžu si někde nechat udělat genetické vyšetření na dispozici k tomuto onemocnění? Děkuji za odpověď(Georgina)
Foto
Obraťte se na odd. klinické genetiky nejbližší fakultní nemocnice, tam Vám vyšetření zprostředkují. V případě Vaší rodiny je to jistě vhodné.
Ahoj mohu se zeptat jaké jsou zakladní příznaky rakoviny.?(sitole)
Foto
To je právě velice zrádné - řada nádorů nemusí mít až do rozvinutí pokročilých stádií vůbec žádné příznaky, proto jsou nesmírně důležitá preventivní vyšetření. Ta vzniku nádoru nezabrání, ale mají za cíl najít ho včas. Preventivní vyšetření se u nás týkají především nádorů prsu, děložního čípku, tlustého střeva, prostaty a event. melanomu. Mezi varovné příznaky možnosti přítomnosti nádoru (neznamená to však, že ten, kdo tento příznak má, má rakovinu - častější je příčina jiná, zhoubný nádor by však měl být vždy vyloučen) patří: krvavý výtok z bradavky, krev ve stolici, krev v moči, krvácení mimo menstruační cyklus, krvácející mateřská znaménka, zvětšující se objem břicha, bolesti břicha, zažívací obtíže.
Moje babička z otcovy strany měla rakovinu prsu, já jsem měla ve 39 letech rakovinu vaječníku,je u mě tedy vysoká dispozice k rakovině prsu? Děkuji za odpověď.(Alena)
Foto
Dobrý den, je u Vás vysoké riziko, že máte dědičnou dispozici ke vzniku rakoviny prsu a vaječníků. Měla byste tedy podstoupit konzultaci s klinickým genetikem a dle jeho rozhodnutí nejspíše genetické vyšetření - analýzu mutací genů BRCA1 a BRCA2. Dle výsledku Vám pak klinický genetik stanoví riziko onemocnění i rakovinou prsu. Obecně ale víme, že ženy, které prodělaly rakovinu vaječníků, mají i vyšší riziko onemocnění rakovinou prsu - měly by tedy pravidelně (jednou ročně) podstoupit vyšetření mammografi nebo ultrazvukem.