Jaké novinky na vás jako na řidiče nyní čekají? Blesk připravil několik modelových situací:

1. Obálka? Platit!

Obecní úřad s rozšířenou působností, na jehož území se přestupek stal vám odešle obálku s výzvou k zaplacení určené částky. Částka bude odpovídat blokové pokutě za daný přestupek a na zaplacení dostanete 15 dní. Když rovnou zaplatíte, máte to bez bodového postihu a nedostanete ani zákaz řízení, který k některým přestupkům přísluší.

Jak to dopadne? Pokutu platí: provozovatel, Výše: Bloková pokuta, Body a zákaz řízení: ne

2. Byl to on! Přiznání

Když jste vůz neřídili, a za cizí přestupek nechcete platit, musíte do 15 dnů od doručení výzvy obecnímu úřadu napsat vysvětlovací dopis, ve kterém uvedete údaje o řidiči, který přestupek spáchal. Tím ho identifikujete a úřad povede řízení o přestupku s ním. Řidiči hrozí pokuta, ale i trestné body a zákaz řízení jako v klasickém přestupkovém řízení.

Jak to dopadne? Pokutu platí: řidič, Výše: Pokuta ve správním řízení, Body a zákaz řízení: ano

3. By to on! Zapírání

Když se řidič nepřizná, úřad ho nenajde, nebo uvede, že vůz půjčil někomu dalšímu a tak dále, vyšetřuje úřad přestupek do té doby, než podle zákona: „učiní nezbytné kroky ke zjištění pachatele“ a přestupkové řízení odloží, nebo zastaví. Tam, kde ale doposud moc úřadů a také většina případů končila, tedy v patové situaci, nastupuje s novelou novinka. Vy, jako provozovatel vozu se totiž dopustíte správního deliktu tím, že nezajistíte, aby se s autem jezdilo podle předpisů. Úřad přestane řešit přestupek neznámého řidiče a začne řešit správní delikt a tam je viník jasný. Majitel vozu.

Jak to dopadne? Pokutu platí: provozovatel, Výše: Pokuta ve správním řízení, Body a zákaz řízení: ne

4. Průtahy a ignorace 

Výmluvy, které se používaly dřív, s novelou vybledly. Když úřad pro nedostatek důkazů řízení o přestupku odloží, nebo přeruší, začne jednoduše řešit delikt ve správním řízení. A tady už je to pro majitele vozu dražší. „Musí počítat s vyšší pokutou ve správním řízení navýšenou ještě o 1000 Kč, což je paušál na úhradu nákladů řízení,“ upozorňuje prezident Autoklubu ČR Roman

Za fotku z radarů můžete zapltatit až 10 tisíc korun
Autor: Profimedia.cz
Ječmínek. A pokuta zde může vyšplhat až na 10 000 korun. Stejně tak dopadne i ten, kdo promešká 15 denní lhůtu na zaplacení.

Jak to dopadne? Pokutu platí: provozovatel, Výše: Pokuta ve správním řízení, Body a zákaz řízení: ne

Jak se vyhnout?

Jediné případy, kdy se jako majitel vozu pokutě vyhnete, jsou, když před spácháním přestupku nahlásíte ztrátu poznávací značky, zažádáte o přepis na někoho jiného, nebo když se najde jiný řidič, který se k přestupku přizná.

Experti: Praxe ukáže

Přestože zákon dává úřadům novou zbraň, podle dopravního experta Stanislava Humla je pořád děravý a záleží na tom, jak se k němu úředníci postaví. Kupříkladu na dotaz čtenáře Tomáše, který se ptal, co se stane, když uvede jako řidiče Van Trong Yonga, bytem v Saigonu, odpověděl: „Pro vás to končí, úřad bude pátrat.“ A na dotaz, zda při nevypátrání skutečného viníka bude za nehodu pykat vlastník vozu, uvedl vyhýbavě: „Uvidíme, co přinese praxe.“ „Je to děravé. Proto jsem to nepodpořil,“ prozradil Huml jinému čtenáři. Podobně se na novelu tváří i Luděk Lhotský ze společnosti Obrana řidiče. „Dojde jen k dalším neřešitelným situacím, způsobených však přístupem úřadu, nikoliv zákonem,“ dodává Lhotský.

Další změny, které platí od 19. ledna

* Notorickým neplatičům alimentů budou moci úřady zabavit řidičský průkaz. Toto spojení dvou nesouvisejících věcí sice vyvolává rozporuplné reakce, ale maminky samoživitelky si jej pochvalují. Tohle jejich bývalé partnery donutí.

* Držitelé řidičského oprávnění skupiny B budou moci řídit i skútr s nebo jinou motorku s automatickou převodovkou do objemu 125 kubických centimetrů. Taková motorka už umí upalovat stovkou.

* Řidiči s řidičákem skupiny B mohou osedlat i silnější vozidlo, pokud se jedná o tříkolku. Od 21 let mohou jezdit na tříkolkách s výkonem přesahujícím 15kW.

* Delší pokutové bločky budou muset vystavovat policisté pokutovaným. Pro pokutované to má výhodu, že jim v ruce zůstane přesná kopie toho, co si nechává policista. Nebude si tam už moci cokoliv dopsat, což se v minulosti občas stávalo.