ONLINE CHAT
Dobry den, co se stane pokd se nepodari vypatrat ridice ?(Milan)
Foto
Stát se znovu pokusí vás postihnout za správní delikt a dá vám maximálně 10 000 pokuty a žádné body. Vy se budete bránit, že jste jim řidiče oznámil a všechny povinnosti majitele plnil. Poslední dotaz, čas vypršel. Díky všem a hezký víkend.
Vy by jste jako komunista neměl být nikdy u policie!Nelíbí se mi Váš charakter!(robert zadina)
Foto
Co naděláte. Musíte se s tím smířit, jako já se smiřuji s pozdním antikomunismem.
Jezdíte někdy za dcerou do Valašských Klobouk. A co váš zeť Róbert, poslouchá ? (Klobučan)
Foto
Jezdím a neposlouchá. Zdravím do Klobouk
Dobrý den, může syn 10let, 140cm sedět na přední sedačce s podsedákem a samozřejmě vypnutým airbagem? A dovoluje to nějaký paragraf nebo zákon, abych se mohla s ním popřípadě ohánět? Bohužel mi přijde, že dopravní policisti se asi každý učil z jiných učebnic :-)(Radka)
Foto
Ano. Dnes nic nezakazuje dětem sedět vpředu. Pravidla upravují dětswké sedačky s ohledem na věk, výšku. Takže podsedák a v předu ano.
jeste jednou,plati zmena na 125 kubickych centimetru na slovensku??dekuji(solonka libor)
Foto
Nechci odpovědět, že 100% ano, bylo mi řečeno, že jde o unijní pravidlo.
co to je za blbost,že na skůtr do kubatůry125cm3 není třeba řidičák.to jsou samouci či co.díky za odpověd(skýpala)
Foto
Dříve bylo podobně dáváno k řp na auto oprávnění M - malý motocykl do 50ti ccm. Dnes je povinnost automatická převodovka a vyšší kubatura. Taky jsem trochu váhal zda to je racionální. Jak tady někdo napsal, je ponecháno na rozumu každého, aby si vyhodnotil zda na to má.
Dovolte mi povzdech, v České republice vejde v platnost nový zákon a téměř jediným zájmem je, jak jej obejít. Ach jo.(Apolena)
Foto
Pravda
Dobrý den,můžete mi prosím vysvětlit,jak je možné,že 75ti letý řidič,který je už absolutně neschopný řídit auto, dostane zdravotní potvrzení aniž by prošel nějakou prohlídkou?? Podle čeho se rozhoduje kdo je a kdo není schopný řídit vůz?? A proč jsou vlastně zdravotní prohlídky,když vlastně žádné nejsou?? Znám mnoho takových případů. Děkuji za odpověď a přeji krásný den.(Pavla)
Foto
Já také a je to plně na odpovědnosti lékaře, který takové potvrzení vydal.
Jako majitel vozidla musím zajistit, že s mým vozidlem nebude spáchán přestupek. Můžete mi poradit, jak toho mám docílit, (kromě nepůjčení vozidla), co tím má stát na mysli? Zdeněk(Zdeněk Švarc)
Foto
Je to právní berlička, aby bylo možno potrestat přestupek i když stát neví, kdo řídil.
dobrý den, proč automaticky za vozidlo není zodpovědný jeho majitel, bez ohledu nat, kdo ho použil?(jaryn)
Foto
Protože je stále možnost zjistit řidiče a uplatnit postih proti konkrétní osobě.
Dobry den, nevim, zda mam spravne informace, pokud ne, predem se omlouvam. pry jste velice bojoval o to, aby neslysici nesmeli ridit auto. znam zakony, sama jsem neslysici, mam najeto asi 500 tis km bez nehody a je celkem zname, ze neslysici tech nehod "spachali" velice malo a nepatri zrovna mezi spatne ridice, osobne jezdim velmi dobre.Mate ve svem okoli nekoho, kdo neslysi a jezdi autem, uz jste s nim jel, dost dobre nechapu, proc jste trval na prosazeni tohoto zakona. nejen ja, ale i jini neslysici to citime jako diskriminaci. Pokud me infod jsou spatne, prosim zapomente na tento dotaz. diky. M. Cerna(cerna Marie)
Foto
odkud máte tuto informaci? Nejsem si vědom. Vedla se jen jednání o označení vozidel řízených neslyšícími. Nic jiného.
Vážený pane Humle,proč matete veřejnost? přece zákon jasně říká, že pokud se nepodaří vypátrat řidiče (smyšleného cizince) tak se rozjede normálně správní řízení za správní delikt proti provozovateli vozidla. a může dostat flastr až 10.000,- Kč! ač si lidi přečtou § 125f a násl. zák. 361/2000Sb.(cellardoor)
Foto
Praxe ukáže.
Dobrý den, vy mi asi neodpovíte, ale mě by zajímalo, co je to za povolání "dopravní expert" a kolik si vůbec, takový dopravní expert vydělává, co je Vaše pracovní náplně?? Dříve by se řeklo, dopravní policista.. To je tou dnešní dobou. Dnešní doba přeje zvláštním státním povolání a titulům na které my občané musíme platit :((Jana*)
Foto
necítím se být expertem a není to moje povolání. Tituly a nálepky nám dávají jiní, neovlivním to. A nejsem již 7 let u policie.
Souhlasíte se mnou, že stát nezajímá spravedlivé potrestání za vykonaný přestupek. Jde mu hlavně o to, vybrat co možná nejvíc peněz za každou cenu. Bojím se opět městských a obecních policií, které si na tomto zase založí byznys,(např.ob. policie Koleč, městská policide Kralupy,obecní policie Měšice) a budou měřit a fotit na speciálních místech. Nemám se začít bát půjčit např. motorovou pilu, protože jak s ní někdo někoho zraní, mohu to také odnést? Jinak souhlasím s postihy za rychlou jízdu, ale musí to být férové.(Zdeněk Švarc)
Foto
Nesouhlasím. Jde o to jezdit podle pravidel. Pokud chcete zlikvidovat obecní policii jezděte 50kou
S tím cizincem ze Saigonu jsem se nepoškleboval jak uvádíte, jen ukazuji na nedokonalost zákona.Toto může použít každý řidič a jsme opět u osoby osoby blízké.(tomáš)
Foto
já vím
Pane Stáníku, jste prostě okouzlující, moc se mi líbíte jaký jste odborník, přeji hodně štěstíčka.(Daniela)
Foto
vám také.
S tím Van Trong Youngem to není o pošlebování, ale o naprosté neschopnosti zákonodárců vypotit cokoliv bez chyb. Pokud někdo vyrobí zmetek, je za to postižen. Jak jsou postihováni hňupi z poslaneckých lavic za paskvily, které z nich padají?(Frenk)
Foto
Jsou. Pokud je volič chytrý, tak je příště nevolí.
Nic se nezměnilo osobou blízkou jen nahlásí vymyšlené jméno s tramtárie. Jednou je majitel tak ať si za to ručí komu půjčí vozidlo a od něj si pak majitel vozidla vymáhá pokutu.(Vláďa K.)
Foto
souhlasím.
Dobrý den. Nechystáse změna v placení mýtného za obytná auta nad 3500kg na na šich dálnicích?(Standa Kopal)
Foto
Chtěl jsem to prosadit, nebyl jsem úspěšný. pro osotatní aby pochopili. Obytná auta platí nad 3,5 t jako nákladní auta. Venku je běžné, že jsou uznány platby jako u OA např. dálniční známkou. Nejsou určeny k výdělku.
Dobrý den. Představme si situaci, že vozidlo je registrováno na leasingovou společnost v rámci operativního leasingu. Vozidlo si pronajala společnost X.Y. s.r.o. Tato společnost nemá povinnost vést knihu jíst. S vozidlem bude spáchán dopravní přestupek. Kdo za přestupek bude odpovídat. Jak dlouho myslíte, že bude trvat než tato nesmyslná změna skončí u Ústavního soudu. (Janus)
Foto
Ústavní soud to neschodí, jen je to děravé. A obě ty společnosti budou dotazovány nebo obeslány pokutou a budou povinné odpovědět nebo se vyvinit. Zas tak složitý dotaz to není.
Pane Humle, potřebovala bych nějakého dobrého hezkého spolujezdce, umíte dobře řídit?(Daniela)
Foto
Volant je můj koníček, ale jsem dlouho a šťastně ženatý.
dobrý den, platí dopravní předpisy v pěší zoně, pozemek je ale v katastru psaný na developera..tedy soukromý?(Standa)
Foto
Je-li veřejně přístupný a označený jako pěší zóna DZ, pak ano.
Stanislave, jste moc sympatický pán.(Daniela)
Foto
Díky za poklonu.
V první řadě bych Vám chtěl říci, že si Vás vážím za Vaše nekompromysní postoje a členství ve VV považuju za přehmat. V Praze, když jsem jel ve čtvrtek večer na Jizerskou 50 jsem patrně překročil na měřeném, řádně označeném úseku rychlost asi o 30 km. To víte, z Valach je to daleko a spěchali jsme. Myslíte, že se ještě mohu vymluvit na osobu blízkou ? Podotýkám, že už to bylo za tmy a myslím si, že kamera můj obličej nemohla řádně zabrat. Díky za odpověď a ať se Vám daří. Už konečně s tím Kalouskem a jemu podobným vymeťte parlament.(valach)
Foto
Děkuji. Není to v politice vůbec lehké, víc než si myslíte. A odpověď zní ano.
Dobrý den pane Huml, měla bych na Vás dotaz trochu mimo.Koupila jsem si auto které jsem napsala na tetu která ZTP abych se vyhla poplatku za Eko.Teta už ho nechce mít napsaný na sebe jelikož jí je už 7let.Mohla bych napsat svoje auto na své nezletilé dítě když já mám exekuci.Děkuji za odpověď(Tereza)
Foto
Ano
Dobrý den pane Huml, může sedět dítě ve věku 5let ve předu vedle řidiče umístěno v autosedačce? Ptala jsem se již vícekrát dopravní policie na tuto otázku a bylo mi pokaždé zděleno něco jiného - (Brno- že ne, Praha- že ano). U které vyhlášky nebo paragrafu je to uvedenoto? Děkuji a přeji krásný den J.K Brno(Jitka K.)
Foto
Nic to již řadu let nezakazuje. povinnost autosedačka, může být dokonce otočena proti směru jízdy, aby jste na něj za jízdy viděla. A pozor povinnost vypnutý airback. Jinak by při nehodě dítěti velmi ublížil
Totožnost osoby, která vozidlo řídila. Tím se myslí jméno, příjmení, datum narození a bydliště? Co pokud jeden, nebo více údajů neznám?(Eva Dlouhá)
Foto
Zase praxe ukáže. Povinnosti majitele vozidla na druhou stranu nelze podceňovat. Je to registrovaná věc a má to důvod. Lidé se s ním i zabíjejí. A povinnost majitele je svěřit vozidlo osobě, která je známa a má patřičná oprávnění.
Příjemné hledání Andrease Berga!!! :-))))))))))))))))))(Frenk)
Foto
já vím
Pokud udam ridice meho auta, ktery spachal prestupek a on bude tvrdit, ze auto neridil on, ale osoba jemu blizka. Co ted?(Petr )
Foto
Již podruhé, Nechci radit jak vyklouznout. Praxe ukáže.
Dobrý den pane Huml,mám skupinu A,B,C,C+E,vztahuje se toto i na traktor s vlekem?Děkuji.V autoškole říkali,že snad ano,tak se chci zeptat opravdového odborníka(Jiří Suchý)
Foto
C jsou zařazena motorová vozidla s výjimkou traktorů. Bohužel
Kdysi jsem jako patnáctiletý získal ŘP na malý motocykl do 50 ccm (tehdy skup. M) , za čtyři roky poté na osobní auto (skup. B)- uvádím to proto, že jsem nedostal ŘP na auto a malý motocykl automaticky k němu, nevím ovšem, zda je to rozhodující. Nyní při výměně asi před 4 lety se mi objevilo oprávnění pro motocykly do 150 ccm. Je to správně? (Jan Řezák)
Foto
Vše co máte v řp je úřední rozhodnutí a tedy je vám přiděleno oprávnění.
Dobrý den, můžete prosím vysvětlit, že body za rychlou jízdu se přidělují přestupci (tedy tomu, kdo přestupek skutečně uděla, pokud se to prokáže) a nikoli provozovateli vozidla, který zaplatí jen pokutu za správní delikt, tedy za to, že s jeho autem někdo něco provedl a on neřekne, kdo konkrétně to byl. Teprve ten by pak dostal pokutu a správní úřad by mu pak zaznamenal body. Je tedy jasné, že pokud přestupek udělala osoba mě blízká, zaplatím já pokutu a body nedostane nikdo. Děkuji. (Apolena)
Foto
To jsem popsal výše. Velmi volně řečeno máte zcela pravdu.
Zdravim, nemate v planu misto dalsich a dalsich omezeni/prikazu jit spise cestou neohrozit/neomezit a nutit ridice k pouzivani vlastniho mozku a ne nejakych pochybnych paragrafu?(Radovan)
Foto
Pravidla musí být daná a pokud možno přesná.
Dobrý den. V našem městě je cca 2 km úsek komunikace(centrum) se zákazem vjezdu nákl. aut.(B4)s dod. tab. "Mimo zásobování" (Z obou stran) Tento úsek komunikace má ale několik křižovatek, které dle mého názoru B4 ruší. Když zásobuji uprostřed tohoto úseku a projedu místo mezi DZ (B4) a první křižovatkou, dopustím se přestupku?(porušení DZ B4)(Aleš Kratochvíl)
Foto
Křižovatka samozřejmě ruší značku, s vyjímkou zóny. Pokud zásobujete někde uprostřed je to dle mého soudu OK.
Dobrý den , minulý týden v sobotu jsem byl pokutován PČR za nepřiměřenou rychlost v obci (naměřeno mi bylo 82 km/h) 1000,-Kč .Policista mi sdělil , že mi může dát pokutu až do výše 2500,-Kč a sdělil mi , že mi seberou 3 body. Bylo to správné řešení ? Děkuji Jíra (Aleš Jíra)
Foto
Ano
Dobrý den jak to bude s osobou blízkou, když s mým vozidlem spáchala určitá osoba přestupek. Já tedy sdělím správnímu orgánu věc, že mé vozidlo řídila manželka. Přijde manželka a tá sdělí, že vozidlo zapůjčila osobě blízké, tedy přestupek s mým vozidlem nespáchala. Je možné takto postupovat??? Nebo i manželka se nemůže již na osobu blízkou vymluvit. Děkuji.(Marcel)
Foto
Nechci radit jak zákon obcházet, nezlobte se. Odpověď zní praxe ukáže.
ktery chytrak vymyslel polovicate zmenu z 50 na 125 kubickych centimetru?nejde to zapsat do ridicaku a tim padem to plati jen na nasem uzemi,koupil jsem si 125 na slovensko na chatu a mam ji na prd!!!(solonka libor)
Foto
Je to prý srovnané s EU.
Drobná korekce na otázku týkající se orientační dechovou zkouškou, kdy nadýchal 0,6 promile alkoholu. Za tento přestupek lze uložit sankci pokuty ve výši 2.500 až 20.000 Kč a zákaz činnosti od šesti měsíců do jednoho roku. (protivitr)
Foto
je to možné, nejsem pojízdná knihovna. Odkaz na zákon jsem vám dal. Všechny sankce v hlavě nenosím.
dobrý den, osoba blízká končí?Fajn já uvedu řidiče který řídil mé auto a udělal přestupek.Bude to Van Trong Yong, bytem Saigon ul. Ming 45.Co vy na to?(tomáš)
Foto
Pro vás to končí, úřad bude pátrat. Není to můj zákon, takže se nemusíte pošklebovat.
Je pravda, že když se nepodaří zjistit a dohnat třeba smyšlenou osobu, kterou provozovatel uvede, že to stejně odnese provozovatel?(Zdeněk)
Foto
Uvidíme, co přinese praxe.
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, zda je někde uvedeno, co všechno musí provozovatel o osobě, které auto půjčí znát, stačí jméno a příjmení nebo ne? Děkuji(Martin)
Foto
Data potřebná ke ztotožnění. Musíte přece svěřit řízení i osobě, která má řp. Nemůžete auto půjčit bezdomovci bez dokladů. To budete mít velký problém.
Dobry den, pokud pujcim auto sousedovi, ten spacha prestupek za rychlost, me jako vlastniku prijde pokuta, oznacim souseda jako ridice, ten prijde k vysvetleni a vymluvi se na osobu blizkou nebo odmitne podat vysvetleni. Proc mam dostat pokutu ja ? Jak muzu byt potrestan za neco co jsem neudelal ? Dekuji.(Lampa)
Foto
Pokud budete vymáhat pokutu na sousedovi, např. občasnko-právním řízení, vyhrajete. Nebo zaplatit odmítnete, označíte souseda jako viníka, úřad vám pokutu zruší a jemu nadělí včetně bodů. Vy jako majitel by jste za výše popsaných podmínek body nedostal.
Dobrý den, pokud mi přijde výzva k zaplacení pokuty za rychlost a já pokutu zaplatím seberou mi i body jako majitely vozidla?(Honza)
Foto
Aha, vy se ptáte všichni na tu upoutávku na můj chat, že za rychlou jízdu nedostanete body. To souvisí s novým způsobem vyřizování. Pokud jsou splněny podmínky - tedy je o delikt z automatizovaných systémů a není zřejmé kdo vozidlo řidil, úřad pošle majiteli vozidla rovnou rozhodnutí o pokutě a tehdy se body nepřidělí. Ani když jde o rychlost.
Pane Huml,mám na Vás tento dotaz;půjčím druhému řidiči s kterým jsem se seznámil ve Zlíně když tu byl na dovolené auto a on s tím autem udělá dopravní přestupek ve Zlíně,např.překročí rychlost.Vyfotí ho radar,a na moji adresu přijde obsílka na polici.Já tam přijdu,řeknu jim že auto řidil v uvedený den a hodinu Andreas Berg ze Salzburku.Tím jsem splnil svoji povinnost a všechno pro mě končí?Děkuji Vám za odpověd,s pozdravem Franta Peroutka.(Franta ze Zlína)
Foto
Pro vás ano. Pro úřad ne. Bude hledat Andrease Berga.
prosím jak je to míněno s tím skútrem,že na něj není potřeba řidičák?Co to tady zase napsali za hloupost.(václav)
Foto
Pro skupinu B (osobní vozidla) bylo stanoveno, že opravňuje také k řízení vozidel zařazených do skupiny A1 s automatickou převodovkou a vozidel zařazených do skupiny B1. Nu a A1 jsou zařazeny: 1. lehké motocykly s postranním vozíkem nebo bez něj o výkonu nejvýše 11 kW a s poměrem výkonu/hmotnosti nejvýše 0,1 kW/kg a se zdvihovým objemem spalovacího motoru nepřevyšujícím 125 cm3,2. tříkolová motorová vozidla o výkonu nejvýše 15 kW,
když se ale vymluvím na známého např. cizince nebo bezdomovce,což nelze ověřit jsem z obliga že?(miras)
Foto
Je to děravé. Proto jsem to nepodpořil. Radit jak na to nebudu.
Dnes ráno mi přišel e-mail, od firmy, která se nám stará o přezkoušení řidičů a tam se píše, že toto ústavní právo, bylo zpoplatněno. Přiznám se, že jsem nikdy nic takového nevyužil, proto ani nevím, žádné podrobnosti. Vadí mi na tom však, že mi omezili toto, ústavou mi dané, právo, aniž by se mě na to zeptali, v referendu. Jaký, k tomu zaujmete postoj? Přece nejde, omezovat ústavní práva, jen proto, že je pár grázlíků zneužívá, ke svému prospěchu. To bychom pak nevěděli, kde s tím omezováním pčestat a stali bychom se otroky...(Jiří Šašek)
Foto
Zpoplatněno je nesmysl. Právo nevypovídat není možné omezit. Je aplikována odpovědnost vlastníka vozidla pod sankcí správního deliktu. Trochu kostrbaté a právně čisté řešení.
Dobrý den, pokud budu pokutován za rychlou jízdu nepřijdu o body? Mohl by jste to upřesnit? Záleží na policistovi?(Standa)
Foto
Policista nemá šanci to ovlivnit. Dostanete body podle toho o kolik jste překročil limit.
Dobrý den. Chtěl bych vědět proč to policie se mnou neviřídí hned když udělám přestupek ,ale až někdy za rok někde na úřadě(Karel Matuška)
Foto
Pokud to jde vyřídí. Bavíme se ale o zaparkovaných autech, přestupcích zjištěných kamerovými systémy, automatickými radary. A ono je i zbytečně nebezpečné v hustém provozu s nedostatkem míst k odstavení vozidel věci tohoto typu vyřizovat na místě a všude ve světě se to řeší automatickými dohledovými systémy. Jsou státy, kde to jde bez zásahu lidské ruky. Systém vyhodnotí deliktní jednání, zjistí si v evidenci majitele a vygeneruje automaticky pokutu a člověk jen z tiskárny vylezlý dokument pošle dotyčnému.
Je pravda, že se lze vymluvit na osobu vzdálenou (žijící v zahraničí )a ta se buď nedostaví k vysvětlení a nebo zdělí, že automobil řídila osoba blízká, kterou nechce sdělit a z toho důvodu bude přestupek odložen?(Jan Kraus)
Foto
Bohužel ano. Holandský model byl z mě nepochopitelných důvodů odmítnut. Přiznám se, že jsem pro tuto novelu ani nehlasoval. Odmítl jsem ji. Zaplevelila jen právní řád.
Dobrý den, prosím vysvětlete, že se body nestrhávají, ale přidělují. Tato chyba se objevilai upoutávce tohoto serveru. Další nesrovnalost, myslím, že je v informaci, že za rychlou jízdu by vám policisté neměli strhnout body, pouze dostanete pokutu. Co je pravda? Děkuji za odpověď. (Novák)
Foto
Policisté body nepřidělují, jen oznámí evidenčnímu orgánu spáchání konkrétního přestupku a zde vyhodnotí delikt a přidělí body. Počet je různý podle tabulky o kolik a kde byl limit překročen. Podrobně najdete odpovědi zde http://www.autoklub.cz/text/94-tiskovy-servis-acr.html
Dobrý den, pakliže mám řidičský průkaz od roku 2003 a nemám v něm tudíž zapsáno oprávnění řídit skútr, mohu ho díky této změně řídit, nebo se změna vztahuje pouze na řidičská oprávnění vydaná až nyní? Děkuji(Petra)
Foto
Už jsem odpovídal, domnívám se, že ano.
Zdravím,zajímá mě,proč nemůžou být v Česku stejně přísné a tvrdé tresty pro řidiče co nedodržují dopr.zákony a nařízení jako je to v Německu a jinde.Dle mého názoru, jsou v Česku největší prasata-řidiči!(Božena)
Foto
Máme jiné právní zvyklosti, ale klesající počet mrtvých na silnici vypovídá a poměrně slušném výsledku bodového systému. I když těch vlivů je samozřejmě víc.
Dobrý den kde najdu na internetu tyto změny?(walterschmidt@seznam.cz)
Foto
třeba tady http://www.autoklub.cz/text/94-tiskovy-servis-acr.html
Dobrý den, pokud někdo spáchal přestupek v roce 2012 (nebo kdykoli před účinností nového zákona) a úřad ho předvolá nyní, tak mohou řidiči institut "osoby blízké" využít podle zásady, že přestupek (jako např. i trestný čin) se má posuzovat podle zákonů, které platili v době jeho spáchání... Je tato informace pravdivá?(Pavel)
Foto
Do 18.1. musí postupovat podle zákona účinného před novelou.
Jak možno přvážet v Škoda Fábia 3 děti, zda je možno umístit na sedadle vedle řidiče dítě 9 let v dětské sedačce. Děkuji. (Frapl)
Foto
Můžete i vedle řidiče. Tady je kromě autosedačky i podmínka vypnutý airback
Dobry den tedy za jakoukoli rychlou jizdu je pouze pokuta?(Ivan 2)
Foto
Ne. Při vyšším překročení rychlostního limitu nebo při opakovaném zjištění i zákaz činnosti.
Nová právní úprava je podle mého názoru v zásadním rozporu s ústavou a listinou základních práv a svobod, neboť nectí presumpci neviny. Je zajímavé, že dokonce třeba i v případě vraždy nemusím vypovídat proti své manželce, ale musím ji udat, pokud jede na červenou, v opačném případě jsem považovaný za viníka sám.Podle této logiky, bych si měl jít třeba i odsedět vraždu, pokud bych odmítl vypovídat proti svému blízkému. Zdá se vám správné, že vstupuje v platnost norma, která pošlapává všechny demokratické hodnoty?(Milan Soldán)
Foto
Už jsem odpovídal výše. Je tady neobratně a podle mého soudu nešťastně aplikováno pravidlo obecné odpovědnosti majitele vozidla. Nikdo vás nemůže a nechce nutit vypovídat proti osobám blízkým.
Dobrý den, od zítra 19.1. mohou držitelé ŘP na osobní auto a malou motorku řídit skůtra do 125 cm3. je nutné nechat si vyměnit ŘP nebo tato změna platí automaticky a ŘP nemusím měnit? díky a hezký den(richard novák)
Foto
Podle mého soudu platí automaticky.
Již v době, kdy byly možné výmluvy na osobu blízkou, jsem se divil, že nebyla zakotvena povinnost majitele auta uhradit pokutu. Tu by si pak mohl vymáhat na viníkovi sám. Proč taková úprava nebyla možná ani nyní?(Zbyněk)
Foto
To byl můj návrh. Vychází z principu tzv. Holandského modelu. Auto je registrovaná věc a majitel má odpovědnost za to komu jej svěřil. Nebylo přijato v této podobě, byť byla v Holandsku soudně tato pravidla zkoumána a shledána konformními a bez kolize s listinou práv a svobod.
Dobrý den, myslíte, že se Vám podaří vysvětlit "redaktorům" Blesku, že trestné body se za přestupek nestrhávají ale přičítají? A je použitelné v praxi odvolání se na "osobu vzdálenou" tedy cizince, jak se objevilo i na našem školení řidičů? Díky.(Vladimír)
Foto
ano body se přičítají, maximální hranice je 12. A ano, výmluva na osobu vzdálenou bude fungovat.
zdravím prosím Vás, jaká minimální sankce hrozí řidiči motorového vozidla, když při kontrole policisty, orientační dechovou zkouškou nadýchal 0,6 promile alkoholu.(Bořivoj Střecha)
Foto
Nejsem chodící knihovna, abych znal vše zpaměti, ale pokud se nemýlím pokuta 5 až 10 tisíc a hlavně zákaz činnosti rok.
a co když se nechci vymlouvat, jen chci využít svého ústavního práva chránit osobu blízkou? Každy soud se ptá jestli chci vypovídat a neublížím tím osobě blízké. J.(bezcita)
Foto
Nevypovídat proti osobám blízkým je pravidlo z Listiny základních práv a svobod a nebylo prolomeno. Nikdy jsem o to neusiloval.
Dobry den, mel bych otazku ohledne dopravni situace.Vim ze nepatri do zmen roku 2013 ale mohl by jste prosim odpovedet. S kolegou resime, zda ridic muze za zvysene opatrnosti prejet zastavku MHD ktera je bez ostruvku kdyz lide uz zvozidla MHD (tramvaje) nevystupuji a dvere ma dopravni prostredek otevrene. Muze nebo nemuze? Pripominam se zvysenou opatrnosti. Za odpoved dekuji (Jaroslav Jenik)
Foto
Platí jediné pravidlo. Nesmíte ohrozit nastupující a vystupující. Když někdo z tramvaje vyběhne a vy ho přejedete, jde to za vámi.
Co bych se tak soudruha zeptel? Jo, už to mám. Co říkáte na chování současně vládnoucích vašich soudruhů? Já vím, boj o koryta mezi vámi trvá od doby kdy jste se ujali moci, a z kraje šlo o kejhák. Dnes už jste, vinou změněné situace, přece jen umírněnější. Děkuji za odpověď. vališ(vališ)
Foto
Marně hledám na co jste se vlastně zeptal.
Dobrý den, chci se zeptat, zda-li jste se na dopravního experta pasoval sám nebo Vám tento titul tak nějak zůstal třeba z TV Nova, kde jsou různí neznámí lidé pasování na experty? A ještě se chci zeptat, zda-li máte pocit, že jedinou cestou a řešením situace na českých silnicích jsou represe? Děkuji za odpovědi.(Milan)
Foto
Považuji se za normálního, tituly mi dávají jiní. A jsem velkým příznivcem prevence.
Dobrý den, chci se Vás zeptat, za jakých podmínek mohu volat na linku 156 nebo l. 158, když chci nahlásit přestupek v dopravě.(Vladimír Stanovský)
Foto
nejsou dány podmínky. Ta linka je tady od toho. Ty podmínky jdou vyjádřit odpovědí zadarmo.
Vážený pane plukovníku,chci se vás zeptat, jak mám postupovat,když jsem teď zjistil přestupek v dopravě § 27/1c zák. č. 361/2000Sb., kdy vozidlo stojí 2 metry před přechodem pro chodce a pracovník městské policie mi sdělil, že pro pokutu chybí materiální motiv,neboť se jedná prý o nízkou společenskou nebezpečnost, protože stojí přece 2 metry od přechodu pro chodce. Děkuji za odpověď(Ladislav Stavinoha)
Foto
Dobrý den všem. Ladislave, jsem emeritní podplukovník z doby, kdy hodnosti ještě něco znamenaly. A k Vaší otázce. Policista má oznámení řešit. Parkování v této vzdálenosti je bezesporu přestupek, s ohledem na zakrytý výhled chodců dokonce poměrně závažný. Odpověděl vám úplný blábol. Je možné si samozřejmě stěžovat, mají na to na MP celé oddělení.