Závada brzd se projevuje jen u modelů Cee´d s elektronickým stabilizačním systémem, které používají jiný brzdový válec než zbytek produkce. Ironií je, že potíže mají jen ty »lepší« cee´dy.

Žádné nehody, škody ani zranění

V Česku totiž dovozce dodává ESP jen ke dvěma nejvyšším výbavám, nebo za příplatek 20 000 Kč. „Hloubkové kontroly brzdových válců jsme ve slovenské Žilině, kde cee’dy vyrábíme, rozjeli po stížnostech zhruba dvaceti evropských zákazníků na mírné snížení účinku brzd,“ řekla Blesku Kateřina Vokounová z českého zastoupení značky.

Zdůraznila, že v této souvislosti nebyly evidovány žádné nehody, škody ani zranění. Zároveň odmítla, že by se problémy mohly týkat i jiných modelů automobilky.

Preventivní akce

„Jde o preventivní svolávací akci zaměřenou jen a pouze na vozy Cee´d (třídveřové, pětidveřové i kombi) vybavené ESP a vyrobené v období mezi 1. dubnem 2008 a 30. březnem 2009. Prohlídka vozu bude pochopitelně bezplatná a potrvá asi 15 minut,“ upřesnila mluvčí.

V případě nutnosti výměny brzdového válce se návštěva servisu prodlouží zhruba na hodinu. Cee’d tvoří pilíř nabídky automobilky v Evropě, v Česku byl v květnu vůbec nejprodávanějším vozem ve své třídě.