"Cvičíme armádu, s jinými scénáři to nemá nic společného," zdůraznil admirál Pierpaolo Ribuffo, který manévrům velí. "Samozřejmě, že přítomnost lodí znamená vyšší bezpečnost a odstrašení, ale to je přirozené, je to jako s hlídkami v ulicích", dodal.

Plavidla dnes vyplula na moře z přístavů La Spezia a Taranto.

Řím se stále více obává toho, jaké důsledky pro ni bude mít pokračující násilí v Libyi. Nejde přitom jen o stále mohutnější vlnu přistěhovalců, kteří se do Itálie plaví právě z Libye, ale také o zájmy italských firem. Například energetická společnost Eni provozuje podmořský plynovod Greenstream a její těžební komplexy v Libyi nyní hlídá na 20.000 vojáků tobrúcké vlády kvůli obavám z toho, že by mohly padnout do rukou bojovníků z Islámského státu (IS).

Libye se po svržení vlády Muammara Kaddáfího v roce 2011 propadla do chaosu. Má dva parlamenty a vlády, které nespolupracují. Mezinárodní uznání má vláda vzniklá po loňských volbách. Sídlí ale v Tobrúku, zatímco kabinet, který odmítl odstoupit, v Tripolisu. Zmatků a bezvládí využili radikálové napojení na islamisty z IS, kteří v uplynulých měsících obsadili Sýrii a Irák, a snaží se získat větší vliv.

Italské tajné služby tento týden varovaly před rostoucím nebezpečím, že islamisté zaútočí také v Itálii. Podle jejich analýz by se radikálové do země mohli dostat spolu s nelegálními přistěhovalci. Na italských serverech už se podle médií objevily náboženské manifesty bojovníků z IS přeložené do italštiny.