Jde o nejkrvavější protesty od loňského června, kdy se stal egyptským prezidentem bývalý generál Abdal Fattáh Sísí. Bezpečnostní složky a policisté v civilu prý stříleli přímo do demonstrantů, citovala agentura Reuters nejmenované svědky.

Policie se snažila zabránit konání velkých shromáždění a zasahovala i proti menším demonstracím v Káhiře a dalších městech. V Alexandrii se střetla se zhruba třemi stovkami příznivců zakázaného Muslimského bratrstva, jeden demonstrant přitom zemřel, uvedla agentura AFP. Podle policie byl muž ozbrojen a na policisty zaútočil jako první.

Nejméně dva lidé přišli o život v provincii Baháríja na severu země, deset lidí včetně jednoho policisty pak zahynulo v káhirské čtvrti Mataríja. Kde došlo ke zbývajícím úmrtím, nebylo jasné.

V metropoli dnes policie slzným plynem rozehnala manifestaci v centru města. Bezpečnostní složky přísně dohlížely i na stoupence sesazeného prezidenta Muhammada Mursího, kteří protestovali na náměstí Tahrír.

Při střetech policie s příznivci Muslimského bratrstva zemřela v pátek v Alexandrii sedmnáctiletá studentka, v sobotu pak přišla v Káhiře o život další demonstrantka. V Egyptě proto nyní panuje napětí.