Uzbeckou politickou scénu už přes dvacet let ovládá klan autoritářského prezidenta Islama Karimova, který ze země prakticky vyhnal opozici a ovládá soudy i média. Do nedělních voleb šlo pět úředně povolených politických stran, které bez výhrad podporují politiku šestasedmdesátiletého Karimova. Nejúspěšnější z nich byla Liberálně demokratická strana Uzbekistánu, která získala 47 mandátů.

Na volby dohlíželo několik zahraničních monitorovacích misí včetně zástupců Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Podle jejich dobrozdání postrádaly uzbecké volby reálnou konkurenci a nerespektovaly základní demokratické svobody. Pozorovatelé z postsovětských zemí naopak volby pochválili jako vzor svobody a demokratické otevřenosti.

Nedělní volby byly předehrou prezidentských voleb, které se podle ústavy musejí konat do 90 dnů od voleb parlamentních. Mandát prezidenta Karimova měl vypršet už s koncem letošního roku, ale vzhledem k volebním termínům byl zákonem posunut až na konec prvního pololetí 2015.