Předseda Evropské komise čelí jen pár týdnů po nástupu svého týmu do čela evropské exekutivy skandálu. Rozsáhlé novinářské vyšetřování totiž odhalilo, že Lucembursko v minulých letech umožnilo tajnými dohodami okolo 340 nadnárodním firmám platit jen velmi nízké daně.

Vysvětlení od Junckera coby někdejšího dlouholetého předsedy lucemburské vlády žádali i poslanci Evropského parlamentu, Juncker se proto rozhodl před ně odpoledne předstoupit se svým prohlášením. Junckerovo vystoupení na polední tiskové konferenci k dnešnímu jednání jeho komise nebylo předem avizované.

Řešení podobných situací by podle Junckera mělo být na celoevropské úrovni, neboť jde o důsledek uplatňování různých pravidel v různých zemích. Do útoku předseda EK přešel ve chvíli, kdy zdůraznil, že komise bude tvrdě bojovat s daňovými úniky a snahou vyhýbat se placení daní. "Toto nejsou jen slova, ale skutečný záměr komise. Jsme pro větší fiskální průhlednost," řekl. Potřeba je podle něj například intenzivnější výměna informací mezi státy.

Juncker dnes uvedl, že Lucembursko se chovalo v souladu s právem, pokud nikoho nediskriminovalo. "Ke všem společnostem a všem investorům se musí přistupovat stejně. Lucemburské právo to zajišťuje," poznamenal někdejší premiér a ministr financí. "Vše, co se stalo, bylo v souladu s národní legislativou a odpovídajícími mezinárodními pravidly," zdůraznil. Připomněl také, že v Lucembursku je daňová administrativa autonomní.

"Jsem politicky odpovědný za to, co se stalo v každém koutě této země, která naštěstí není nijak veliká," poznamenal. Zdůraznil také, že v jeho minulosti není nic, co by naznačovalo, že se snažil napomáhat firmám, aby nemusely daně platit. Uzavřených dohod by prý litoval v případě, že umožnily společnostem nedanit vůbec.

I před europoslanci Juncker zopakoval, že právo nebylo nijak porušeno. "Fiskální zákon byl vždy respektován, žádná nelegální praxe mi není známa," uvedl předseda komise. "Podobný systém existuje i v dalších zemích EU, není to zas taková lucemburská specifičnost," obhajoval chování lucemburských úřadů. Velkou část svého projevu pak věnoval zejména návrhům, co je třeba udělat do budoucnosti a jak podobné praxi zabránit. Za svůj projev si Juncker vysloužil potlesk, ale i bučení. Předseda liberální frakce ALDE Guy Verhofstadt, který následně vystoupil, vyzval komisi, aby celý skandál vyšetřila do konce roku. "Nad komisí visí temný stín a my se toho stínu musíme zbavit co nejrychleji. Rád bych viděl výsledky tohoto vyšetřování do konce roku," řekl Verhofstadt.

Podle českého europoslance Luďka Niedermayera (EPP), zvoleného za TOP 09, nejde nyní jen o lucemburský problém. "Je to otázka daňové konkurence vůbec, a je-li toto přijatelné," zdůraznil. Evropská komise i europarlament by podle něj měly dokázat rychle najít řešení věci nejen jako politického, ale také jako ekonomického problému.

Pavel Telička, jehož Hnutí ANO je v europarlamentu součástí liberální frakce ALDE, míní, že není čas na unáhlené a emotivní kroky, i když je jasné, že kauza je závažná. Telička si nemyslí, že Juncker by si se svou politickou zkušeností dovolil vyšetřování případů ovlivňovat. "Mělo by proběhnout vyšetřování. Podpořili jsme vytvoření zvláštního výboru, který se bude i obecně zabývat otázkou daňových rájů," řekl.

Pokud by se prokázalo, že bylo skutečně porušeno unijní právo, byl by to podle Teličky mnohem větší problém, než kvůli kterému padla v roce 1999 Evropská komise vedená Jacquesem Santerem. Tehdejší komise odstoupila kvůli Edith Cressonové, která jako eurokomisařka zaměstnávala jako zvláštního poradce svého osobního zubaře.

Sociální demokrat Pavel Poc připomněl, že vyšetřování proti Lucembursku už běží a zřejmě se rozšíří i na další země, možná na Nizozemsko. "Všichni jsme věděli, že Lucembursko je daňový ráj, věděla to i veřejnost," podotkl. Bude prý rád, pokud kauza povede k takovým výsledkům, jako je Junckerem nyní navrhovaná harmonizace daňových předpisů.

Podle europoslance a místopředsedy ODS Jana Zahradila ale Junckerovo setrvání v čele komise vážně poškozuje reputaci této instituce i EU jako celku. "Komise nyní vede vyšetřování kvůli daňovým únikům, které předseda této komise jako tehdejší premiér a ministr financí kryl. To je neudržitelná situace," míní Zahradil.