Ukrajinská bezpečnostní služba dnes také oznámila, že kvůli tomu zahájila trestní stíhání Porečenkova. Obvinila ho v této souvislosti z účasti na teroristických aktivitách. Herec následně podle agentury TASS prohlásil, že celé hloupé mediální pozdvižení nechápe, šlo prý jen o naaranžované záběry a navíc střílel slepými náboji.

Na záběrech je vidět, jak Porečenkov s neprůstřelnou vestou a s modrou helmou na hlavě střílí v několika dávkách z těžkého kulometu údajně na ukrajinské pozice. Kromě toho vyjadřuje podporu proruským vzbouřencům.

Doněcká radnice na svém webu dnes informovala, že části města jsou od čtvrtka ostřelovány a že při tom zahynul jeden obyvatel a další utrpěl zranění. Přes noc byla hlášena palba na sever Doněcka, která poškodila mimo jiné i obytné domy, ráno prý bylo bez dodávek plynu 2600 odběratelů.

Tiskové středisko sil zapojených do operace na východě Ukrajiny (ATO) dopoledne uvedlo, že vzbouřenci ve čtvrtek večer na doněckém letišti opět několikrát stříleli na ukrajinské vojáky, ale protipalbou byli "umlčeni". Objekt je prý nadále v rukou vládních sil.

Povstalci podle mluvčích ATO porušili příměří za uplynulých 24 hodin ve 45 případech. V noci na dnešek mimo jiné ostřelovali armádní pozice u obcí Nikišyno a Mykolajivka nedaleko Mariupole v Luhanské oblasti a v Doněcké oblasti pálili z raketometů v okolí města Debalceve.

Mluvčí ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Andrij Lysenko k tomu dodal, že od čtvrtka přišla armáda při střetech o dalšího vojáka a čtyři byli zraněni.

Podle ukrajinského analytika Dmytra Tymčuka, citovaného ukrajinskými médii, se diverzní oddíly vzbouřenců snaží na "pokyn ruského velení" zablokovat spojení vedoucí do Mariupolu, především trasu Mariupol-Doněck, ale také Novoazovsk-Oděsa.