"Budeme jednat v modelu tři, tři, tři, tedy zástupci všech tří stran," řekl k plánovanému setkání na konci týdne Ludvík, který je společně se zastupiteli Karlem Březinou a Petrem Dolínkem ve vyjednávacím týmu ČSSD.

Ještě než vznikne konkrétní obrys dohody, musí se podle Ludvíka nejdříve všechny tři strany shodnout, že společnou koalici opravdu chtějí. Právě to by se mělo stihnout do konce tohoto týdne, možná příští týden, uvedl Ludvík.

Rozpory v programech nevidí ani Kleslová. "Cítím, že je vůle na obou stranách. Ve většině bodů se shodujeme," řekla. Přestože se prý strany například v oblasti dopravy, parkování nebo územního plánu neshodly na 100 procent, jde podle Kleslové spíš o rozdílnou interpretaci programu, "nikoliv o faktický rozpor". V úterý by se ANO mělo sejít se zástupci Trojkoalice.

Pokud by se ANO, ČSSD a Trojkoalice domluví, získali by v 65členném zastupitelstvu těsnou většinu 33 hlasů. Právě na "křehkost" této koalice v neděli upozornil předseda pražské KDU-ČSL Jan Wolf. Podle Ludvíka musí jistotu hlasů pro koalici zajistit vítěz voleb, tedy hnutí ANO.

Komunální volby v Praze vyhrálo ANO se ziskem 17 zastupitelů, těsně za ní s 16 křesly skončila TOP 09. Po osmi mandátech má Trojkoalice, ODS a ČSSD. Piráti získali stejně jako KSČM po čtyřech křeslech. Zatím nejčastěji skloňovanou budoucí koalici na magistrátu je varianta ANO, ČSSD a Trojkoalice.