Premiér letos v únoru tvrdil, že hnutí ANO v Praze začali postupně ovládat zkompromitovaní bývalí členové ODS a TOP 09 napojení na kmotry. ANO to odmítlo s tím, že lidi s podezřelou minulostí už hnutí opustili.

"ANO provedlo určité kroky a já jsem to ocenil. Hrnuli se tam bývalí členové ODS a jsem rád, že se jich ANO dokázalo zbavit," řekl Sobotka s tím, že by uvítal, pokud by po víkendových komunálních volbách zůstaly v Praze ODS a TOP 09 v opozici.

O koalici nyní jedná vítězné ANO s ČSSD a Trojkoalicí, kterou tvoří zelení, lidovci a starostové. Podle Sobotky je pikantní, že ve vyjednávacím týmu za ANO je bývalá dlouholetá členka sociální demokracie Kleslová. "Když pan (předseda ANO Andrej) Babiš mluví o matrixu, což je v jeho pojetí systém politických stran, který tu fungoval 25 let, tak paní Kleslová byla nepochybně součástí tohoto systému," řekl Sobotka.

"Mně to nepřipadá divné. Paní Kleslová nebyla nějaký významný reprezentant ČSSD, nebyla nikdy funkcionář," řekl ČTK Babiš. Kleslová ale byla v minulosti místopředsedkyní pražské sociální demokracie. "Spolupracoval jsem s ní před tím profesně. Já v tom nevidím problém," dodal.

Vyjednání spolupráce mezi ANO, ČSSD a Trojkoalicí, které by měly v 65členném pražském zastupitelstvu většinu jednoho hlasu, podle Sobotky nebude jednoduché. Sociální demokracie je ale podle svého předsedy připravena vítězi voleb pomoci.