V rámci pilotní fáze sponzorovala projekt více než patnácti miliony korun česko-americká nadace American Fund for Czech and Slovak Leadership Studies (AFCSLS), která poskytovala stipendia na kurzy zaměřené na matematiku, fyziku, chemii, biologii a angličtinu i na letní programy CTY. Dalších pět milionů věnovalo samotné Centrum pro talentovanou mládež dvoutřetinovými slevami na kurzovném pro české účastníky.

CTY chtělo tyto kurzy v Česku nabídnout již před patnácti lety, ale tehdy je zástupci ministerstva školství ani nepřijali, řekla Bočková. Po pilotní fázi, do níž se zapojilo asi 500 studentů, se zastřešující organizace ocitla na rozcestí. "Bylo to postavené tak, že se buď od ministerstva dočkáme podpory včetně té finanční, nebo ty kurzy v Česku skončí," uvedla Bočková.

Jednání s vedením resortu nakonec skončila úspěchem. Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) se rozhodl na tento projekt vyčlenit v nadcházejícím školním roce pět milionů korun, informoval úřad v tiskové zprávě. Peníze budou určeny na úhradu kurzovného, které se u kurzů v délce čtyř až sedmi měsíců pohybuje mezi 25 a 35 tisíci korunami. "Měly by se tak podpořit zhruba tři stovky studentů," poznamenala Bočková.

Registrace do kurzů, které byly kvůli nejasné budoucnosti pozastaveny, by měly být spuštěny ještě před koncem prázdnin. Studenty standardně přihlašují ředitelé jejich středních škol. V uplynulém školním roce se kurzů zúčastnili studenti ze dvaceti českých a pěti slovenských gymnázií.

Kurzy zabírají studentům zhruba šest až deset hodin týdně. Probíhají kompletně v angličtině, přičemž jsou využívány moderní technologie jako webové učebny, multimédia nebo interaktivní tabule. Každý účastník spolupracuje s lektorem CTY, který ho provádí celým programem a poskytuje mu podporu, zpětnou vazbu i hodnocení.

Tuzemští organizátoři by rádi v České republice v dohledné době vytvořili středoevropskou pobočku CTY. Tuto myšlenku podporuje i ministr Chládek, který to vnímá jako přidanou hodnotu pro ČR a její vzdělávací systém. Podle něj by se jednalo také o významné zviditelnění Česka v rozvoji talentovaných dětí v mezinárodním měřítku.