Při záplavách na východě Bulharska zemřelo ve čtvrtek nejméně 11 lidí včetně dvou dětí a další tři lidé se pohřešují, oznámil dnes ministr vnitra Cvetlin Jovčev. Velká voda zasáhla obrovskou silou zejména oblast černomořského letoviska Varna, kde způsobila výpadky elektřiny a zablokovala silnice. Povodně vyvolal přívalový déšť, který ve čtvrtek zasáhl střední a východní část země.

"Jsme v neustálém kontaktu s našimi delegáty. V místech, kde jsou naši klienti, pouze pršelo a nebyly tam žádné problémy ani s dodávkami vody či elektřiny," uvedl mluvčí CK Fischer Jan Osúch. Čtvrteční záplavy by dnes podle Osúcha mohly způsobit zpoždění některých pozemních transferů, v případě opakování bouřek i některých letů. "Další klienti do Varny odlétají až v neděli a předpokládáme, že jejich dovolená proběhne bez jakýchkoli problémů," dodal Osúch.

"Turisté jsou v bezpečí. Hotelové oblasti nebyly zasaženy silnou vlnou, i když silně pršelo. Dopravní omezení nejsou, ani není omezena dodávka elektrické energie," dodal marketingový ředitel Exim tours Stanislav Zíma.

Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) se nyní v Bulharsku nachází asi 4000 českých turistů. "Na Zlatých Píscích a Slunečném pobřeží hlásí delegáti cestovních kanceláří pouze deštivé počasí a mírné ochlazení. Delegáti českých cestovních kanceláří nabízejí a organizují pro klienty fakultativní výlety, aby pobyt mohli trávit i jinak než na pláži," uvedla tajemnice asociace Kateřina Petříčková. Cestovní kanceláře podle ní nemají hlášena ani žádná omezení letecké dopravy na letišti ve Varně.

Bulharsko v loňském roce navštívilo 115.000 českých turistů. Nejoblíbenějšími letovisky jsou Zlaté Písky, Primorsko, Slunečné pobřeží a Burgas.