Chládek uvedl, že náměstkem pro vysoké školy by měl být člověk s podporou odborné veřejnosti. Zvažoval například angažovat někdejšího rektora Univerzity Karlovy Václava Hampla. Kvůli jeho pracovnímu vytížení se ale nakonec dohodli, že Hampl bude jen ministrovým poradcem. V současnosti je náměstkem pro vysoké školy Tomáš Hruda. Chládek za týden svého působení už vyměnil prvního náměstka, v plánu má také výměnu náměstka pro sport.

Chládek dnes také s rektory probral navrhované změny ve jmenování profesorů, které akademici kritizovali. Nelíbí se jim, že by měl profesory jmenovat předseda Senátu, který by měl navíc možnost navržené kandidáty odmítnout. Hlavně ale školám vadilo, že minulá vláda novelu schválila, aniž ji projednala s akademickou obcí.

Chládek proto navrhnul, že se z materiálu vyškrtne pasáž umožňující předsedovi Senátu profesory nejmenovat. S touto úpravou nemá problém ani prezident Miloš Zeman, s nímž o tom Chládek tento týden jednal. Ministr dnes uvedl, že v Poslanecké sněmovně požádá o propuštění nynějšího návrhu do dalšího čtení a při dalším projednávání podá svůj pozměňovací návrh buď prostřednictvím školského výboru, nebo některého z poslanců. Sám jako senátor změny v zákonech ve Sněmovně navrhovat nemůže.

Profesory tradičně jmenuje prezident. Zeman se chce ale této pravomoci po loňských sporech kolem jmenování akademika Martina C. Putny vzdát. Původně mělo jmenování přejít na ministra školství, to se ale vysokým školám také nelíbilo. Kvůli průtahům bylo odloženo podzimní jmenování profesorů, na jmenování nyní čeká zhruba 85 docentů.

Debata o velké novele vysokoškolského zákona by podle Chládka měla začít, jakmile vláda dostane důvěru a po jeho návratu z olympijských her v Soči. Ministr plánuje navázat na dříve navrhovanou podobu novely, některé body jsou podle něj použitelné. "Nechci začínat od bodu nula," řekl. Rád by měl návrh novely připravený v květnu, aby mohla být schválena do konce roku.

S rektory dnes Chládek mluvil také o čerpání peněz z evropských fondů. Shodli se podle ministra na tom, že budou usilovat, aby dotace z Evropské unie mohly v novém plánovacím období standardně dostávat i pražské vysoké školy. Dosud to bylo možné jen díky výjimce, Praha jako bohatý region totiž neměla na podporu nárok.