Podle Sobotky ministerstvo "do značné míry zničili" exministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) a jeho někdejší náměstek Vladimír Šiška, a to svými reformami. Premiér uvedl, že Koníčkovi se podařilo v resortu provést "základní stabilizační kroky", aby se nová ministryně nemusela věnovat jen hašení požárů. Očekává od ní mimo jiné nástroje na podporu zaměstnanosti či efektivnější rodinnou politiku.

"Rodinná politika a podpora mladých lidí, aby měli děti, je nedílnou součástí důchodové reformy. Tam, kde se rodí málo dětí, tam jsou s ní větší problémy," uvedla Marksová. Podle ní je rolí nových ministryň a ministrů vrátit lidem i důvěru v politiku a ve vládu.

Marksová dorazila dnes na ministerstvo krátce před 15:00. Před budovou ji spolu s premiérem přivítal kyticí orchidejí její předchůdce z Rusnokovy přechodné vlády. Své nástupkyni popřál odvahu a sílu k předkládání systémových návrhů, "aby se přestalo záplatovat".

Akutně musí podle něho ministryně řešit problémy s informačními systémy pro vyplácení dávek. Úřady práce se letos na přelomu roku vrátily plně k původnímu OKsystemu, dva roky staré programy od firmy Fujitsu jim antimonopolní úřad totiž zakázal používat kvůli pochybením při výběru dodavatele. Toho resort pod tehdejším vedením Jaromíra Drábka (TOP 09) nezískal v tendru, ale připojil se jen k rámcové smlouvě vnitra. OKsystem mohou úředníci mít podle smlouvy jen do konce roku. Nutné je tedy vypsat urychleně výběrové řízení.

O dalším možném postupu začala Marksová s Koníčkem jednat hned po uvedení do úřadu. Aby ministerstvo chod systémů od příštího roku zajistilo, mělo by jen letos vypsat dvě desítky menších tendrů. Podle Koníčka je proto nutné začít výběrová řízení vyhlašovat hned v únoru. Exministr míní, že by jeho nástupkyně měla řešit i problém rostoucích výdajů na doplatky na bydlení, které končívají v předražených ubytovnách.

Nový kabinet se chce vrátit k původní vyšší valorizaci penzí už od ledna příštího roku, tedy o rok dřív. Zvyšování penzí přibrzdila Nečasova vláda do konce roku 2015, chtěla ušetřit a udržet schodek rozpočtu. Marksová návrh novely předloží v brzké době. Počítá se také se zrušením důchodové reformy Nečasova kabinetu, tedy s ukončením takzvaného druhého pilíře a jeho sloučením s penzijním spořením. Posílat část odvodů na penze do vlastního spoření by nemělo být možné od roku 2016, upřesnila dnes ministryně.

V plánu jsou opatření na podporu rodin s dětmi. Porodné by se mohlo vyplácet i na druhé dítě. Také zaměstnávání rodičů s malými potomky by mohlo být pro firmy "výhodnější". Zaměstnavatelé by totiž mohli mít nižší odvody, pokud dají práci matkám, postiženým či absolventům. Stát by mohl poskytovat i výživné za neplatiče, od nich by ho pak vymohl. Marksovou čeká letos také dokončení změn financování sociálních služeb. Od příštího roku by totiž dotace poskytovatelům měly rozdělovat kraje, dosud to dělalo ministerstvo. V plánu je i příprava zákona o sociálním bydlení.

Změny čekají také Úřad práce ČR. Jeho vedení chce s ministryní vyjednávat o přijetí dalších úředníků. Podle generální ředitelky Marie Bílkové je jich potřeba minimálně několik stovek.

Ministryně bude muset dokončit jednání o případné náhradě za předčasné zrušení sKaret s Českou spořitelnou, která projekt provozovala. Své náklady banka vyčíslila na 203,8 milionu korun.

Kateřina Krausová tmn rot