Firma na místě v uplynulých dvou týdnech vykácela kolem 400 stromů. "Tím developer otřesně zdevastoval naše životní prostředí, kterého jsme si zde jako letití obyvatelé velice vážili. Nyní se tu rozmachuje a obrovským tempem ničí vše, co mu stojí v cestě," uvedly organizátorky protestu.

"První krok, který jsme udělali, je tato demonstrace. Snaha je minimalizovat negativní vlivy stavby, jako je doprava. Druhý krok je dotlačit radnici, aby začala hájit zájmy obyvatel, zatím jen alibisticky krčí rameny," řekl Lukáš Budín, předseda Strany zelených v Praze 5 a člen platformy ZaPět, která sdružuje více než desítku občanských sdružení.

"Na základě pravomocného stavebního povolení byla zahájena stavba a předpoklad jejího dokončení je do poloviny roku 2015," uvedla před týdnem mluvčí firmy Martina Pavlisová.

Protesty proti stavbě začaly již v roce 2004. Firma na Nikolajce chce vystavět dva bytové domy s více než stovkou bytů. Místní obyvatelé se bojí, že výstavba zhorší kvalitu života, zlikviduje zeleň a zatíží ulice novou dopravou. Firma ale v minulosti získala všechna potřebná povolení.