O cenu pro nejdivnější knihu se v tomto ročníku soutěže ucházel mimo jiné výklad o vývoji genitálu u brouků a ptáků žertovně pojmenovaný Skryté partie matky Přírody (Nature's Nether Regions) nebo pojednání o milostném životě v maoistické Číně s názvem Ošklivá žena se doma cení (The Ugly Wife is Treasured at Home). Za favorita byl považován sborník Pokročilý výzkum chodníků, ten se ale nakonec musel sklonit před cestopisem Margarety Meps Schulteové, která svou knihu vydala vlastním nákladem a do soutěže ji sama přihlásila.

"Cena Diagram Prize neoceňuje špatné knihy, ale jen podivné tituly. Často jsou vtipné, protože se zaměřují jen na velice úzké publikum," komentovala své vítězství Schulteová. Ocenění není spojeno s žádnou finanční prémií, laureát dostává jen lahev červeného vína.

Cena Diagram vznikla na mezinárodním knižním veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem a její první ročník v roce 1978 vyhrála kniha s názvem Průběh druhého mezinárodního semináře o myší nahotě. Loni si titul odnesla edukativní příručka nazvaná Jak si na rande dojít na velkou (How to Poo on a Date) a v předchozích ročnících zaujaly například tituly Návod k bezpečnému lesbickému sadomasochismu či Lidé, kteří nevědí, že jsou mrtví: Jak se lepí na nic netušící kolemstojící a co s tím.