Rituál, jenž má počátky v 19. století, je značně oblíbený a ujít si ho nenechají tisíce lidí. Stejně tomu bylo i letos, kdy 127. ročník předpovědi koliduje s ostře sledovaným finále amerického fotbalu Super Bowl.

Klíčem předpovědi je Philův stín. Pokud svišť vyleze z nory a spatří svůj stín, nelze jara v příštích šesti týdnech očekávat. Pokud ho neuvidí, když je například zataženo, nebude již teplé oblečení brzy potřebné. Phil dnes noru opustil za svítání a svůj stín uviděl, takže zima bude trvat nejméně do poloviny března.

S Philovou předpovědí je to ale komplikované, záleží totiž na době, kdy noru opustí. Navíc jeho počíná není vždy přesné, má asi jen čtyřicetiprocentní úspěšnost. Podle záznamů od roku 1887 spatřil svišť stín 101krát a 17krát ho neuviděl, pro zbývajících devět let zápis neexistuje.

Sviští předpovědi se konají na řadě míst USA, ale Philova meteorologická rozvaha pořádaná v Punxsutawney je považována za nejpopulárnější. Také se traduje, že v Punxsutawney oznamuje počasí stále stejné zvíře, byť se normálně svišti dožívají zhruba deseti let. Phil si ale prý každé jaro podle pověsti lokne kouzelného punče, který ho ochrání před smrtí.