Cenu v kategorii Nejlepší film roku 2014 získali producenti Karel Chvojka, Miloš Lochman a Jan Macola. Ceny za nejlepší režii a scénář převzal autor a režisér tohoto dramatického příběhu o hledání nových životní jistot Petr Václav. A konečně Klaudia Dudová, rodačka ze slovenské Levice, žijící v Ústí nad Labem, byla oceněna za herecký výkon.

Režiséru Václavovi prý padla do oka na romské zábavě. Herecké ambice tehdy neměla, pracovala jako pokladní v obchodě se smíšeným zbožím a pak odešla s dcerou na mateřskou dovolenou. Setkání s režisérem a práce na Cestě ven jí do života významně zasáhlo. Už loni získala cenu ve Francii na festivalu evropských filmů a další převzala na Art Film Festu v Trenčianských Teplicích, kde ji převzala dokonce z rukou Claudie Cardinalové. Film tam navíc získal hlavní cenu.

"Rozhodně mi Cesta ven otevřela cestičku. Už tím, že poznávám nové lidi a dívám se. Byla jsem v Cannes i v Paříži," řekla Dudová ČTK. Nedávno dokončila snímek Nikdy nejsme sami s Karlem Rodenem v hlavní roli. Natočil ho rovněž Petr Václav a do kin vstoupí na podzim. "Na léto se chystá natáčení už třetího snímku s Petrem Václavem, kde se rovněž objevím," dodala.

Režisér Václav ČTK řekl, že film Nikdy nejsme sami je ve střižně. "Musíme odstranit některé scény kvůli krácení - a to bude dost bolestné. Vedle Rodena a Dudové v něm hraje Lenka Vlasáková, Miroslav Hanuš a další neherci, které jsem našel při divokém castingu," uvedl. Podle něj jde o téma odlišné od Cesty ven. Je příběhem o přátelství paranoidního bachaře s nezaměstnaným hypochondrem a odehrává se v současnosti.

Kritiky oceněný snímek Cesta ven pojednává o mladé romské matce odmítající se smířit s nepříznivým společenským statusem a snažící se vybojovat lepší život pro sebe i svou dceru. Cesta ven z obtížné situace je lemována zklamáním i nadějí. Odvaha a rodičovský cit jí pomáhají překonat překážky v podobě dluhů, mantinelů většinové společnosti i problémů ve vlastní komunitě. Syrový snímek se vyhýbá soudům a patosu, k tématu přistupuje s věcným nadhledem a místy i svérázným humorem.

Vznikl ve společnosti moloko film, koproducenty byly Česká televize a společnost Cinéma Defacto z Francie. Jeho vznik podpořily Státní fond kinematografie a Centre National du Cinéma - Aide aux cinémas du Monde. Loni v říjnu si z festivalu filmů ze střední a východní Evropy CinEast v Lucemburku odvezl hlavní cenu.

Petr Václav, který se pokládá za nesoutěživý typ, má z cen kritiky radost. "Přál jsem si, aby cenu získala Klaudia Dudová. Chtěl jsem, aby byla oceněna tato neherečka a Romka. Je to vynikající signál vůči Romům, kteří si myslí, že když nemají školy a jsou z okresního města, nemohou nic dokázat. To, že dostala toto ocenění, je ohromná satisfakce," řekl režisér. Na kontě má i oceňované snímky Marian a Paralelní světy.