"Expozice složená z exponátů z našich sbírek v Ostravě je další velkou příležitostí. V těchto dnech už byla představena studie podle návrhu architekta Josefa Pleskota. Ta počítá s novou knihovnou a muzejní expozicí. Využívat by se měly jak stávající budovy, tak by se měly stavět nové," uvedl Šimčík. Podle něj muzeum ke spolupráci přizval Moravskoslezský kraj a další instituce.

Muzeum by tak mohlo těžit z velké návštěvnosti technické památky. Dolní oblast Vítkovice, pod kterou ale spadá i Hornické muzeum v Ostravě-Petřkovicích, loni navštívilo víc než 800.000 lidí. "S těmito čísly by návštěvnost muzea mohla narůst na 400.000 až 500.000 lidí za rok," řekl. Dodal, že projekt by se mohl realizovat v roce 2020.

Rekordní návštěvnost podle ředitele ovlivnila i výjimečná výstava unikátních archeologických nálezů, kterou navštívilo přes 11.000 lidí. Výstava Unikáty zemských muzeí je součástí projektu Strážci paměti: 200 let muzejnictví v České republice. Návštěvníkům dala šanci spatřit Věstonickou venuši, opavské meteority a kamennou hlavu Kelta ze Mšeckých Žehrovic.

Šimčík dnes ve funkci skončil. Vypršela mu smlouva a ministerstvo kultury ve výběrovém řízení vybralo jiného uchazeče. Ředitelkou se v pátek stane Jana Horáková, která dosud působila jako vedoucí Památníku II. světové války v Hrabyni na Opavsku.

Slezské zemské muzeum, které loni oslavilo 200 let existence, je příspěvkovou organizací ministerstva kultury. Ve svých sbírkách má 2,4 milionu předmětů. Je tak nejstarším a zároveň největším muzeem v zemi. Spravuje šest expozičních budov a areálů - vedle historické výstavní budovy i Arboretum Nový Dvůr ve Stěbořicích, Památník II. světové války v Hrabyni, Památník Petra Bezruče v opavské Ostrožné ulici, Areál československého opevnění v Hlučíně - Darkovičkách a srub Petra Bezruče v Ostravici.