Lotyšský hudebník Maisky se představí ve Violoncellovém koncertu h moll Antonína Dvořáka, který loni provedl na vystoupení v olomoucké Redutě a na festivalu Pražské jaro. "Považujeme si za čest hrát s umělcem, který Dvořákův koncert prováděl a natáčel s nejlepšími orchestry světa a mistry taktovky, jako byli či jsou Leonard Bernstein nebo Zubin Mehta," uvedl Jakub Hrůša, který si ve funkci šéfdirigenta PKF zadiriguje svůj předposlední koncert. Od počátku sezony 2015/2016 se postu šéfdirigenta a hudebního ředitele PKF ujme francouzský dirigent Emmanuel Villaume.

Začátek večera bude patřit Schumannovi a jeho předehře k dramatu George Gordona Byrona - Manfred. Jedná se o dílo, jež má v Schumannově tvorbě neobyčejný význam, sám autor jej označil za 'nejsilnější ze svých dětí'.

Jako tradičně přináší orchestr PKF každou sezonu alespoň jednu skladbu v české či světové premiéře. Tentokrát představí jeden z nejnovějších kusů skladatele Miroslava Srnky. Skladba s názvem No Night No Land No Sky vznikla na spoluobjednávku PKF a Kolínské filharmonie. Světovou premiéru měla loni 18. května v Kolíně nad Rýnem. Dalšího uvedení se skladba dočká 27. července, kdy ji na festivalu v Bregenzu provedou Vídeňští symfonikové.

PKF - Prague Philharmonia ještě pod názvem Pražská komorní filharmonie před 20 lety založil dirigent Jiří Bělohlávek. Za dobu své činnosti natočil přes 60 kompaktních disků pro domácí i světová vydavatelství. Orchestr pracuje s rozpočtem přibližně 45 milionů korun. Více informací se nachází na www.pkf.cz.