"Praze jednoznačně chybí větší prostor pro nezávislé, experimentující umění. Haly číslo 7 a 8, které jsme získali do užívání od Hlavního města Praha, sloužily jako jatka téměř sto let až do roku 1983, kdy byl celý areál přebudován na tržnici. Naším cílem je spolu s dalšími soubory přeměnit tyto budovy právě na domov pro nové umění," uvedl principál souboru Cirk La Putyka Rosťa Novák. Dodal, že součástí programu prvního večera bude "rozloučení s dušemi poražených zvířat".

Podle manažera projektu Štěpána Kubišty se v prostoru Jatka78 zatím rozhodli pro zkušební provoz do 19. prosince. Pokračovat by zde po rekonstrukci měli od dubna příštího roku. Prostor mají pronajatý na pět let.

Na středeční zahájení od 6. do 10. listopadu naváže nové představení Dolls Cirku La Putyka, které spojuje několik žánrů - nový cirkus, akrobacii, práci s loutkami a předměty, pohybové divadlo, moderní technologie i film. V rámci zkušebního provozu, na Jatkách78 dále například režijní dvojice SKUTR Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka 14. listopadu uvede premiéru nového mezinárodního projektu Bouře.

"V prostoru Jatka78 se sejdou lidé, se kterými jsme spolupracovali nebo byli společně na škole. Připravujeme mezinárodní autorský projekt, kde vystoupí dva herci z Varšavy, jeden z Bělehradu a asi nejznámější Czongor Kassai z Bratislavy, který ale v představení bude mluvit i maďarsky," řekl ČTK režisér Trpišovský

V dalším programu taneční soubor 420PEOPLE přichystal speciální večer The Best Of, Činoherák Ústí inscenaci Klub rváčů nebo choreografka Lenka Vagnerová se svým souborem představení Mah Hunt a Jezdci. Jatka78 nabídnou prostor také pro jednorázový projekt Analog i švédskou trojici Sisters. Dále zde mimo jiné vystoupí divadlo VOSTO5, Bratři v tricku, Body Voice Band a další. Návštěvníci zde i během zkušebního provozu, najdou veškeré zázemí - nejen bar, ale třeba i galerii. Přesný program je uveden na www.jatka78.cz.