"Mezi poslední vystoupení proslulého tenoristy a dirigenta patří postava Dicka Johnsona ve Vídeňské státní opeře letos v září. Největší úspěch mu ovšem přinesl právě Otello, jen za poslední dvě sezony ho zpíval v Buenos Aires, Vídni, v Metropolitní opeře v New Yorku pod taktovkou Semjona Byčkova nebo v Deutsche oper Berlin s dirigentem Donaldem Runniclesem a v režii Andrease Kriegenburga," uvedl Gerbery.

Předprodej vstupenek na oba termíny začíná dnes, ceny se pohybují od 590 korun do 1950 korun.

Cura, který v České republice vystoupil již několikrát, naposledy letos v březnu v Ostravě, se původně věnoval dirigování, skládání a hře na klavír. Profesionálně zpívat začal až v 28 letech. V roce 1994 zvítězil v mezinárodní prestižní soutěži Operalia. Pak začala jeho pěvecká kariéra prudce stoupat. Zpíval na nejprestižnějších scénách. Při koncertech často sám diriguje orchestr, někdy zároveň diriguje i zpívá.

Státní opera přinesla na začátku sezony několik debutů v hlavních rolích v repertoárových inscenacích. Yukiko Šrejmová Kinjo se představila jako Gilda ve Verdiho Rigolettovi, ve stejné inscenaci to byl Viktor Schirrmacher jako Vévoda. Ve Verdiho La traviatě vystoupila Eva Hornyáková jako Violetta Valéry, do role Rusalky vstoupila Alžběta Poláčková, novou Rosinou v Lazebníkovi sevillském je Michaela Kapustová a do role Leonory se po tříleté odmlce vrátila Christina Vasileva. Úspěch sklidila premiéra Straussovy Salome minulý týden v titulní roli s Gun-Brit Barkminovou v hudebním nastudování Heiko Matthiase Förstera a v režii Mariusze Trelińskeho.