"Koncepční a systémové změny ve struktuře DRDS se uskuteční podle plánu, ale nijak neohrozí jeho stabilitu a kontinuitu. Naopak zaručí jeho bezproblémové fungování v budoucnu," řekl dnes ČTK Jan Simon, ředitel Centra uměleckých těles ČRo.

Na večerní schůzce několika desítek rodičů však obavy z budoucnosti DRDS zaznívaly, rozvinula se i diskuse o tom, zda by se DRDS neměl osamostatnit. V chystaném dopise adresovaném Radě Českého rozhlasu a generálnímu řediteli ČRo Peteru Duhanovi se mimo jiné objeví požadavek, aby se DRDS a DPS neslučovaly, aby manželé Fleglovi mohli důstojně dokončit ještě půl roku trvající sezonu nebo aby se vypsalo výběrové řízení na nového vedoucího, který naváže na jejich práci.

Již dříve vznikla petice proti současnému postupu Českého rozhlasu Zachraňte DRDS, kterou již podepsalo více než 1300 lidí. "Petice jako taková je v pořádku a patří k demokratickým nástrojům občanské společnosti. S čím ale zásadně nemůžeme souhlasit, je její tón, kdy autoři petice zcela nepodloženě obviňují Český rozhlas ze 'lží a krádeže'. To je rétorika, která je zcela za hranou," uvedl Simon. Dodal, že relevantní informace hodlá vedení ČRo předložit na společném setkání ze zástupci souboru 4. listopadu.

Podle prohlášení zástupců ČRo propojením DRSD a DPS vznikne od 1. ledna subjekt, který nabídne svým členům zejména lepší zázemí. "Naším cílem je rovněž propojit více soubor se samotným rozhlasem. Spolupracovat zejména s úspěšným dětským Rádiem Junior. Také chceme navázat spolupráci s respektovanými subjekty, jako je například Katedra výchovné dramatiky DAMU," dodal Simon.

Členové a současní asistenti stávajícího vedení DRDS v otevřeném vyjádření k novému fungování souboru podpořili manžele Fleglovy a prohlásili, že "jejich odchod se po tolika letech spolupráce s Českým rozhlasem odehrává v rozporu se zásadami a tradicemi, které byly v souboru vždy ctěny a dodržovány".

Podle Simona je personální změna v čele Dismanova souboru nutná a nijak neohrožuje kontinuitu tohoto tělesa. Vedoucím nově vzniklého tělesa má být současná produkční Jana Říhová. "Manželé Fleglovi vychovali celou řadu vynikajících osobností kulturní i společenské scény a jejich přínos je nepopiratelný. Na straně druhé se pod jejich vedením činnost souboru více vymezila pro vytváření souborových dramatických forem a vzdálila se současným požadavkům na vysílací obsah," konstatoval Simon.