Doprovod patřil PKF - Prague Philharmonia vedené Lukaszem Borowiczem, uměleckým ředitelem Symfonického orchestru Polského rozhlasu.

Hned na začátku koncertu si usměvavá pěvkyně získala posluchače, když na pódiu jako první číslo večera přednesla árii z Belliniho opery Kapuleti a Montekové. V následném duetu ze druhého dějství Donizettiho opery Lucie z Lammermooru předvedl slavný pár nejen pěvecké i divadelní umění. Damrauová sklízela nadšené ovace po každém vystoupení. Například ve druhém dějství Belliniho opery Náměsíčná ohromila publikum sérií virtuosních koloratur a bohatých trylků ale i vtipem, s jakým si zpěv užívala.

Hudební kritici přezdívají třiačtyřicetiletou Damrauovou slavíkem z Günzburgu podle jejího bavorského rodiště a díky jasnému sopránu. Právě ten prozářil i druhou polovinu večera; patřila především Verdiho tvorbě, pro niž sopranistka změnila i svou róbu. Zazněly ukázky například z oper La traviata nebo Trubadúr. Verdiho opery doplnila také úspěšná ukázka z Leoncavallových Komediantů. Pěvecký pár se s posluchači rozloučil poutavým duetem z Verdiho opery Luisa Miller a nakonec přídavky z Pucciniho Bohémy a Gianni Schicchi.

Mezinárodní kariéra půvabné blondýnky odstartovala na přelomu tisíciletí, v roce 2000 poprvé zazpívala roli Královny noci v Mozartově Kouzelné flétně ve Vídni a o dva roky v londýnské Královské opeře Covent Garden. Pozornost vzbudila i v roce 2004 při znovuotevření milánské La Scaly.

Sopranistka nevyniká ale jen hlasovými dovednostmi; v roce 2005 účinkovala v soudobé opeře 1984 podle známého Orwellova románu, kde ve dvojroli předvedla i gymnastický provaz. Tentýž rok se s úspěchem představila i v prestižní newyorské Metropolitní opeře. Od té doby kariéra Damrauové stoupala prudce vzhůru, mimo jiné deník The New York Sun ji označil za zřejmě nejlepší koloraturní sopranistku současnosti. Testého si vzala před pěti lety, mají spolu dva syny.

Nyní na podzim se v rakouské metropoli pěvkyně věnuje v divadle Na Vídeňce premiéře Bizetových Lovců perel. Po Novém roce ji čeká Mnichovská státní opera, Curych, newyorská Met a první role Hraběnky ve Figarově svatbě v Baden-Badenu.

mrz mal