Do letošního ročníku Humorestu poslalo 303 autorů z celého světa celkem 627 kreseb. Součástí dnešní vernisáže bylo i udělení cen, například Grand Prix získal Miroslav Barták za dílo nazvané Vynález, který rozhýbal lidstvo. První cenu získal Jakub Wiejacki z Polska, druhou Luc Descheemaeker z Belgie a třetí Vladimir Kazanevsky z Ukrajiny. Cenu poroty získali Pol Leurs z Lucemburska, Wieslaw Lipecki z Polska a Jiří Srna z České republiky.

Soutěž Humorest pořádá Česká unie karikaturistů, předchozí ročník se v H. Králové uskutečnil v roce 2008. Tehdy do soutěže poslalo 236 autorů celkem 559 prací. "Poté to všechno vypadalo tak, že Humorest zanikne, ale hradecká radnice uvolnila peníze, které nám umožnily akci uskutečnit. Budeme se snažit zajistit další fungování Humorestu jako bienále," řekl Lichý.

Pořadatele letošního ročníku zájem autorů o účast na výstavě překvapil. "Celkem nás to příjemně zaskočilo, všechno jsme organizovali přes webové stránky www.humorest.cz," řekl Lichý, který tvrdí, že se kreslený humor v posledních letech proměňuje, stále více je věcí výtvarném pojetí. "Kresby jsou daleko lepší než v minulosti. Na druhou stranu je velké množství lidí, kteří se hlásí do soutěže, aniž by jejich práce měla nějakou kvalitu, přihlásila se spousta grafomanů. Na druhou stranu je ale v soutěži zastoupeno dostatek autorů s kvalitním obrázky," dodal.