Dnešní premiéra zahájila druhou sezonu této společnosti pod vlastní střechou. Hra kanadské autorky Michele Rimlové Sex pro pokročilé měla českou premiéru v režii Dariny Abrahámové ze Slovenského národního divadla. Pojednává o manželském páru, jemuž se po 25 letech ze života vytratila vášeň. Jindřich a Alice na to však nechtějí rezignovat. Pořídí si příručku Sex pro pokročilé a zarezervují pokoj v hotelu.

"Výstižně a vtipně se tu řeší vážné otázky. Jak naložit s našimi vztahy, jak neztratit schopnost a potřebu být šťastný, když nic velkého či dramatického tomu našemu malému štěstí nebrání," uvedla režisérka o hře.

Sex pro pokročilé je už šestou společnou prací manželů Jany Krausové a Karla Rodena pro Studio Dva. Jejich inscenace Otevřené manželství (2002), Zdravý nemocný (2008), O lásce (2009) a Prší (2011) jsou přitom stále v repertoáru.

Michele Rimlová je kritiky uznávanou kanadskou autorkou. Hraje se i ve Spojených státech, v Evropě a dokonce i v Jižní Africe. Je držitelkou několika prestižních divadelních ocenění.

V původním prostoru někdejšího kina Blaník, které zahájilo provoz v roce 1929, se divadlo poprvé hrálo už v 60. letech minulého století. V roce 2003 byl prostor upraven i pro divadelní účely, premiéru tu měla řada muzikálů, hrála se tu činohra a také produkce černého divadla.

"Po deseti či dvanácti letech hostování na různých scénách jsme před rokem vybudovali vlastní divadelní scénu. Je soukromá, bez dotací a podpor a pronájem těchto prostor je dlouhodobý," řekl ČTK producent Michal Hrubý. Sál s kapacitou 618 míst včetně přístavků byl opraven a dostal mimo jiné nová sedadla. Sex pro pokročilé je jedenadvacátou inscenací Studia Dva.