"Z výběru do nominací mám obrovskou radost, protože je oceněním všech lidí, ať už uměleckých či technických profesí, kteří se na filmu podíleli. Film Fair Play vznikal mnoho let, byl nesmírně náročný a museli jsme s producenty z Negativu společnými silami překonávat mnohé překážky. A osobně jsem potěšená, protože jsem ještě nikdy na žádnou takovou cenu nominována nebyla. A také, že jde o cenu evropskou - a já jsem přesvědčená a evropanství praktikující Evropanka. Navíc si myslím, že téma dopingu za totality je téma pro cizinu neznámé a překvapivé," reagovala Sedláčková výběr svého snímku do nominací.

Do letošního výběru se kromě zmíněného snímku, který vznikl v česko-slovensko-německé koprodukci, dostalo 50 filmů z 31 evropských zemí. Z nich přes 3000 členů Evropské filmové akademie bude v příštích týdnech hlasovat o užších nominacích v kategoriích nejlepší film, režie, scénář, herec, herečka a další.

Snímek Fair Play vznikl ve společnosti Negativ, z jehož producentské dílny už vzešly dva filmy oceněné Evropskou filmovou cenou. Nejprve to byl dokument René režisérky Heleny Třeštíkové a následně animovaný celovečerní film Alois Nebel režiséra Tomáš Luňáka. "Film Fair Play natočený v koprodukci s Českou televizí byl už uveden v soutěži MFF Karlovy Vary, před sebou má v říjnu uvedení na festivalu v Londýně a v soutěži ho diváci uvidí v Jižní Koreji v Pusanu. Uveden bude i na dalších festivalech," řekla ČTK mluvčí tohoto snímku Martina Chvojka Reková.

Režisérka Sedláčková připravuje k vydání knihu o své emigraci v roce 1989, která vyjde v říjnu v nakladatelství Prostor pod názvem Moje pařížská revoluce. A zároveň dokončuje dokumentární biografický film o Václavu Havlovi s názvem Život podle Václava Havla. Vzniká v česko-francouzské koprodukci a bude vysílán 16. listopadu na francouzsko-německém kanálu ARTE. V Praze bude mít premiéru 17. listopadu v Lucerně, následně ho uvede Česká televize.

Nominace na Evropskou filmovou cenu budou oznámeny 8. listopadu na filmovém festivalu ve španělské Seville. Vítězové 27. ročníku Evropských filmových cen budou pak vyhlášeni v lotyšské metropoli Rize 13. prosince.