Mezinárodní porota se skládala ze 17 filmařů a producentů z Kanady, Turecka, Izraele, Norska, Jižní Koreje a Číny.

"Ředitel festivalu a předseda poroty v sekci příroda Lu Liang ocenil zejména umělecké provedení filmu a jeho hluboké poselství. Podle něj vítězný dokument ukazuje, jak důležitá je neustálá reflexe našeho chování vůči přírodě. Principy, které ukazuje režisér Jan Svatoš, mají mezinárodní přesah," uvedla Drozdová.

Festival se koná každé dva roky od roku 2008. Letos o ocenění bojovalo celkem 551 dokumentárních filmů z 36 zemí včetně Francie, Belgie, Finska, Číny, Brazílie, Rakouska a Jižní Koreje. Filmy soutěžily ve třech tematických kategoriích - společnost, antropologie a příroda.

V rámci festivalu proběhla i mezinárodní konference na téma aktuálního směřování a vývoje dokumentárního filmu, které se zúčastnili filmoví a televizní profesionálové včetně zástupců hollywoodských produkčních společností. Konference se za ČR zúčastnil režisér Jan Svatoš, který hovořil o etice a nových výzvách v dokumentárním filmu.

"Překvapila mne pestrost i úroveň sebereflexe čínských filmařů nejen v oblasti sociálních témat, ale i ožehavého tématu ochrany čínské přírody. Čína se mění a s ní i asijský dokumentární svět, se kterým musíme v budoucnu počítat," uvedl Svatoš. Jeho dokument divoČINY se zamýšlí nad divočinou jako kulturním fenoménem a zdůrazňuje význam člověka jako nedílné součástí přírody. Institut dokumentárního filmu a České filmové centrum ho loni zařadily do nejužšího výběru 25 nejzajímavějších dokumentů v ČR.