Plenérovou verzi Rusalky Heřman upravil spolu s generálním ředitelem opery Jihočeského divadla Mariem de Rose, který večer řídil orchestr. Důležitou roli téměř po celou dobu inscenace hraje světelný design Daniela Tesaře. Kostýmy jsou z dílny Lenky Poláškové a na choreografii se podílel Jan Kodet. Děj kupředu hnal i kůň Bram, který v kočáru parkem vozil čarodějnici, milence, kněžnu i prince. Lyrická pohádka o třech dějstvích trvá před točnou bez přestávku zhruba dvě a půl hodiny.

Opera Jihočeského divadla uvedla Dvořákovu Rusalku do repertoáru na počest Roku české hudby. Jde o 90. inscenaci v tomto unikátním scénickém prostoru. Poprvé se před točnou objevila už při třetím ročníku tehdejšího Jihočeského divadelního festivalu v roce 1960, orchestr ještě seděl pod belarií a točna se nehýbala.

S otáčením se nová inscenace Rusalky vrátila do zámeckého parku už v roce 1963. Další její inscenace se tam objevila po čtvrt století, v polovině 90. let v režii Jany Kališové. V pořadí čtvrtá Rusalka byla v roce 2005 dílem režiséra Josefa Průdka. Ve spolupráci s Mezinárodním hudebním festivalem Český Krumlov v ní vystoupila řada sólistů světových operních domů, včetně Evy Urbanové v titulní roli cizí kněžny.

Rusalka je na programu točny do 26. července. Jihočeské divadlo v zámecké zahradě každoročně odehraje průměrně 80 představení, jež navštíví kolem 55.000 diváků. Točna v nynější podobě by podle slibu Česka z roku 2007 měla ze zahrady, jež je spolu se zámkem a historickým centrem na seznamu světového dědictví UNESCO, zmizet do roku 2015. Podle rozhodnutí komise ministerstva kultury má vzniknout nová, demontovatelná točna. Investor se na ni bude snažit získat dotaci EU.