Během Hampsonova vystoupení zazní v české premiéře Dvořákovy Cigánské melodie v orchestrální úpravě současné české skladatelky Sylvie Bodorové. Hampson v Česku vystoupil už několikrát. Kritikou bývá označován za jednoho z nejlepších současných barytonistů. Vystupoval ve všech nejdůležitějších světových koncertních sálech a operních domech s řadou současných předních pěvců, klavíristů, dirigentů a orchestrů.

Následujících pět festivalových koncertů zavzpomíná prostřednictvím hudby na jednotlivé etapy Dvořákova života. Folklorní inspiraci posluchači najdou v koncertu věnovaném lidovému tanci Furiant, který se představí jak v původní hrané, zpívané i tancované podobě v podání folklorního souboru Jaro, tak přetavené perem a hudební imaginací do podoby Slovanských tanců.

Dvořákova studia na varhanní škole připomene varhanní recitál příbramské rodačky Michaely Káčerkové, působení v orchestru Prozatímního divadla koncert Doležalova kvarteta. Pobyt v Americe zastupuje koncert soudobých spirituálů a gospelů a na závěr skladatelovo velmi citově vypjaté období, spojené se smrtí jeho blízkých, uvede oratorium Stabat Mater.

Součástí festivalu jsou dvě doprovodné akce. Seznámení s žánrem opery zprostředkuje dětem z příbramských základních škol projekt Divadla J. K. Tyla v Plzni O Rusalce. Příbramský městský orchestr, složený z žáků a profesorů základních uměleckých škol, pak zahraje na pódiu v Hořejší oboře nejširšímu příbramskému publiku.

Hudební festival Antonína Dvořáka vznikl v roce 1969. Jeho cílem je připomínat dílo tohoto významného skladatele a přiblížit nejen příbramskému publiku v reprezentativní nabídce i další tituly české a světové hudební tvorby. Koncerty se konají v Divadle Antonína Dvořáka, v kostele svatého Jakuba Staršího a v sále Galerie Františka Drtikola.