Festival se loni konal poprvé jako součást oslav 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Podle Králíka by se z něj měla stát tradice. Akce by měla představovat kulturu zemí spojených s cyrilometodějskou tradicí.

"Festival se bude konat každoročně na konci května v časové blízkosti dne slovanské kultury a vzdělanosti (24. května) a bude vždy výrazně zaměřen na posílení přirozené spolupráce všech slovanských kultur. Na rozdíl od prvního ročníku budou ty další ročníky vždy cíleně zaměřeny na dvě až tři slovanské národy a národnosti," uvedl Králík.

Letos pořadatelé zvolili makedonskou kulturu, když chtějí připomenout 20. výročí navázání diplomatických vztahů mezi Makedonií a ČR, a rusínskou kulturu, kdy vzpomenou 70 let od odtržení Podkarpatské Rusi a Československa. V říjnu 1944 totiž vstoupila na Podkarpatskou Rus sovětská vojska.

Festival ale připomene i 50 let od vzniku snímku ztvárňujícího národní kulturu Podkarpatské Rusi, ukrajinského filmu z roku 1964 Stíny zapomenutých předků, 40. výročí vydání alba Nikola Šuhaj loupežník Hany a Petra Ulrychových nebo 20 let od vzniku makedonského filmu Před deštěm, který popisuje válku v bývalé Jugoslávii. Debutovala v něm Labina Mitevská, kterou festival nabídne i ve slavném českém filmu Samotáři.

V programu nechybí ani snímek Vladimíra Síse Balada pro banditu z roku 1978, který je zfilmovanou verzí inscenace brněnského Divadla na provázku. Autorem libreta je Milan Uhde, mezi herci nechyběli Miloslav Donutil, Iva Bittová nebo Bolek Polívka. V Kroměříži ale ožije i stejnojmenné divadelní představení, byť v jiném obsazení i hudebním aranžmá. Z koncertů se kromě Ulrychových představí i makedonský klavírista Krste Badarovski a skupina Baklava.

Vystoupí také rusínské folklorní soubory z východního Slovenska, ČR ale i z Podkarpatské Rusi. Výstavy představí například karikatury z muzea ve Skopje a fotografie z Makedonie i Podkarpatské Rusi. Na jarmarku pak lidé budou moci ochutnat víno i potraviny typické pro obě země. Kompletní program festivalu je na internetových stránkách www.dk-kromeriz.cz/slovanske_dny_2014.