"Výstava nabídne práce čtyř scénografů mladší generace, kteří figurují mezi předními českými profesionály tohoto oboru. Svá díla uvedou Kamila Polívková, Lucia Škandíková, Marek Cpin a Antonín Šilar. Nebude však prezentovat divadelní výpravu, jak ji známe z divadelních představení, ale pozve návštěvníka přímo do tvůrčího procesu scénografie. Povede jej očima scénografa, který sleduje svého kolegu," řekla ČTK mluvčí PQ Lucie Šplíchalová.

Podle ní půjde o "převyprávění", reinterpretaci scénografie a scénografické práce vůbec prostřednictvím jiného výtvarného média - videoartu. Tedy o pokus vytvořit nové umělecké dílo na základě díla již existujícího, tedy výpravy pro divadelní představení.

"Na Pražském quadriennale vždy bojujeme s omezenými možnostmi, jak ukázat scénografii. Dosud jsme volili především formu dokumentace z představení a dalších událostí týkajících se scénografie. Nyní pozveme návštěvníky na úplně první, v podstatě experimentální pojetí našeho uměleckého oboru formou videoartu," podotkla kurátorka výstavy Sodja Lotker. Zajímavé na tomto přístupu je, že vzniká nové umělecké dílo - video esej.

Čtyři mladé scénografy oslovili proto, že fungují ve více žánrech, jsou multidisciplinárně založeni. "Navíc měli odvahu se s námi pustit do tvůrčího experimentu," dodala Sodja Lotker.

Překvapením možná bude netradiční úprava prostoru. Organizátoři totiž vybaví prostory paláce pohodlnými křesly a matracemi, aby se návštěvníci mohli s díly mladých umělců seznámit komfortně.

Kamila Polívková tvořila pro Divadlo Komedie za působení režiséra Dušana Pařízka, dnes pracuje v zahraničí a v Praze převážně ve Studiu Hrdinů. Lucia Škandíková spolupracuje s řadou českých režisérů, nejčastěji s Danielem Špinarem, tvoří i vlastní site specific a komunitní projekty. Marek Cpin se věnuje scénografii po celé České republice, nejčastěji v Divadle Na zábradlí pod vedením jeho současného kmenového režiséra Jana Mikuláška. Antonín Šilar spolu s režisérkou Petrou Tejnorovou často zkoumají pomocí technologií samotné hranice divadla.

Pražské quadriennale zkoumá tuto oblast v celé šíři - od scénického umění, přes kostýmní, světelný a zvukový design až po nové přístupy. Jeho 13. ročník bude v červnu 2015. Více informací naleznou zájemci na adrese www.pq.cz.