Výstava "Mařák a Mařákovci ze soukromých sbírek" představí 96 uměleckých děl, převážně půjde o olejomalby, které budou doplněny třemi rozměrnými kresbami. "Výstava je jakýmsi průřezem vývoje Mařákovy školy a následné tvorby jeho žáků," vysvětlil Pavliňák. Podle něj je výstava unikátní právě v tom, že díla pocházejí výhradně ze soukromých sbírek. "V těch soukromých sbírkách samozřejmě existují díla, která jsou stejně významná, mnohdy i významnější, než ve státních galeriích a v mnoha případech nebyly vystaveny na veřejnosti," řekl Pavliňák.

Kromě děl Julia Mařáka budou vystaveny práce další 25 autorů, například Antonína Slavíčka a dalších předních českých výtvarných umělců předminulého a minulého století. "Julius Mařák nastoupil v roce 1879 na Akademii výtvarných umění, kde založil krajinářskou školu. Byl to na jedné straně významný umělec, ale možná ještě více byl výrazným pedagogem. On si ze svého okolí dokázal vybrat výrazné talenty, jejichž talent dále rozvíjel," vysvětlil Pavliňák. Podle něj Mařák a jeho žáci začali vyjíždět malovat ven, zatímco do té doby umělecká díla vznikala spíše v ateliérech. "Jezdili do Okoře a do okolí, kde malovali náladu. Vlastně vznikaly první impresionistické obrazy v českém prostředí," podotkl Pavliňák.

Více než třetina zapůjčených děl pochází ze soukromé sbírky generálního ředitele Vítkovice Machinery Group Jana Světlíka. Právě dílo Mařákova žáka Stanislava Lolka bylo prvním obrazem, které si do své sbírky zakoupil. "Celá tahle skupina mě začala zajímat. Následně mě to přivedlo k celému umění 20. století. Myslím si, že Mařákovci tam mají velmi důstojné místo," podotkl Světlík. Podle něj se ale Mařákovci nyní příliš často nevystavují. "Myslím si, že je dobře vždycky sáhnout tam, kde to není in, protože dav se mýlí vždycky," míní Světlík. Výstava potrvá až do 5. března.