Podle ředitele muzea Břetislava Holáska je výstava pojata z uměleckého pohledu. "Je to stoprocentně nejdražší projekt v posledních 30 letech i proto, že vystavené předměty mají nedozírnou cenu. Výstava se připravovala dva roky. Vystavené předměty jsou přitom všechny originály. Obrovskou finanční zátěží bylo hlavně jejich pojištění," řekl dnes novinářům ředitel.

Expozici olomoucké muzeum připravilo ve spolupráci s Národním muzeem - Náprstkovým muzeem, z jehož sbírek většina exponátů pochází. Výstavu kurátoři umístili do Handkeho sálu a sálu svaté Kláryt. Pozornost návštěvníků upoutají hlavně mumie s rakvemi ze 4. století před naším letopočtem, ale i mumie malého dítěte. Doprovázejí je také snímky samotného těla. "Těch exponátů, které stojí za zmínku, je zde celá řada. Vzhledem k tomu, že v Náprstkově muzeu proběhl výzkum mumií, tak má člověk k mumiím až osobní vztah. Díky moderní technice jsme momentálně schopni říci celou řadu věcí o životě a smrti těchto starých Egypťanů," řekl dnes ČTK kurátor výstavy z Národního muzea - Náprstkova muzea Pavel Onderka.

Návštěvníci mohou obdivovat také řadu předmětů mapující život ve starověkém Egyptu včetně nalezených erotických předmětů. Unikátní jsou i vystavené skaraby se jmény egyptského faraona Amenhotepa III. či vešebty (sošky z pohřební výbavy) z královské skrýše. Výstava je doplněna také fotografiemi mapující místa nálezu včetně potřebných informací.

Expozice ve své druhé části seznamuje návštěvníky také s výsledky vědeckých projektů včetně výzkumu egyptských mumií. Dějiny sběratelství jsou na výstavě podle odborníků zmapovány až do současnosti a nechybějí zde ani výsledky výzkumu archeologů v Egyptě a v Súdánu. Výstavu doprovází i ukázka mimořádně cenných archiválií zapůjčených z Národního archivu.

Vystavené exponáty pocházejí především ze sbírky rakouského arcivévody Josefa Ferdinanda Habsburského, kterou zakoupil při návštěvě Egypta v roce 1903. Dovezl je tehdy do Olomouce, kde sídlila jeho posádka. V roce 1908 pak sbírku obsahující předměty z největších archeologických objevů učiněných v Egyptě v druhé polovině 19. století daroval nově vznikajícímu přírodovědeckému muzeu v Olomouci. V roce 1981 byla sbírka převedena do Náprstkova muzea.

Alena Horáková mal