Kvůli Šiškovu stíhání rezignoval v říjnu 2012 jeho nadřízený, ministr Jaromír Drábek (TOP 09).

Softwarová společnost OKsystem pro ministerstvo práce dlouhodobě zajišťovala čtyři rozsáhlé informační systémy. Ministerstvo se však v roce 2011 bez vypsání výběrového řízení dohodlo s jiným dodavatelem - společností Fujitsu Technology Solutions. OKsystem v tom spatřoval rozpor se zákonem o veřejných zakázkách, a proto se obrátil na antimonopolní úřad.

Šiška a Hojer podle spisu žádali od jednatele firmy OKsystem stažení stížnosti na ministerstvo u antimonopolního úřadu, za což měla firma získat zakázku v hodnotě nejméně 100 milionů korun. V opačném případě by prý zakázku nedostala. Jednatel firmy jejich postup ohlásil policii.

Bývalí vysoce postavení úředníci ministerstva dnes odmítli, že by se snažili počítačovou firmu vydírat nebo podplácet. Prohlásili, že mají čisté svědomí.

Podle Šišky se s firmou vyjednávalo, aby se urovnaly vztahy mezi ministerstvem a společností, jež se snažila stížností uhájit postavení monopolního dodavatele systémů pro ministerstvo. "To jednání jsem považoval za velmi standardní," řekl Šiška. Hojer zase uvedl, že pouze plnil své pracovní úkoly. Jednatel firmy Martin Procházka ale jejich chování při obchodních jednáních dnes před soudem označil za nepřiměřený nátlak nebo vydírání.

Obžaloba Šišku s Hojerem viní ze zneužití pravomoci úřední osoby a z podplacení formou přidělení veřejné zakázky, za což jim hrozí pět až 12 let vězení. Soud původně jejich jednání přehodnotil na vydírání, u kterého je stejná trestní sazba. Pražský vrchní soud vrátil případ k novému projednání, protože městský soud na překvalifikování případu obžalované včas neupozornil u dřívějšího procesu a ti se pak podle toho nemohli hájit.

Soud se při novém projednání případu musí také více zabývat tím, jaká škoda údajně vznikla. Vyčíslit ji musí do příštího jednání firma OKsystem. Procházka si dnes vzniklou škodu netroufl odhadovat. Uvedl ale, že firmu v období, kdy přišla o zakázku na ministerstvu, opustilo zhruba 50 z 250 zaměstnanců. Soud bude pokračovat 18. února.