Vozidla se začala na přibyslavské letiště sjíždět už dnes. "Program začne v sobotu v 11:00 příjezdem propagační jízdy veteránů a tříminutovým houkáním sirén všech automobilů," řekl Nitra. Letošní PyroCar je podle něj vyvrcholením oslav 150 let českého dobrovolného hasičstva.

Během dvoudenního setkání se účastníci seznámí s novými trendy ve výrobě požárních automobilů a čerpadel, rozeberou pravidla silničního provozu se zaměřením na hasiče a záchranáře s výrobci a prodejci požární techniky. "Nejde jen přímo o techniku, ale vystavené budou také součásti výstroje a další technické pomůcky. Mezi vystavovateli jsou například i výrobci hasičských praporů," doplnil Nitra.

Hasičské setkání doplní bohatý doprovodný program. Během víkendu vystoupí řada hudebních skupin, lidé uvidí ukázky činnosti hasičů, policistů a záchranářů, zúčastní se také volby Miss PyroCar 2014. Za příznivého počasí se uskuteční vyhlídkové lety nad Vysočinou v malých letadlech nebo vrtulníku. Otevřeno bude ústřední hasičské muzeum na přibyslavském zámku.

PyroCar je podle Nitry důležitý jednak pro hasiče vyměňující si zkušenosti, ale také třeba pro starosty obcí, kteří se rozhodují o nákupu techniky pro své hasičské jednotky.