Kancelář ochránce práv upozornil na problém vězeň, jenž si odpykával trest ve Znojmě. Chtěl si totiž přečíst hodnocení, které na něj vedení věznice pro soud napsalo, ale nebylo mu to umožněno. Podle Křečka mu tak bylo upřeno právo na spravedlivý proces, protože s hodnocením byl seznámen až u soudu.

"Smyslem seznamování odsouzených s jejich hodnocením není umožnit jim samovolně měnit samotný text hodnocení, ale zajistit v rámci práva na spravedlivý proces, aby byli připraveni na jednání soudu o jejich návrhu," informoval ČTK Křeček.

Hodnocení jsou důležitá pro soudy, pokud rozhodují o návrhu vězně na jeho dřívější, tedy podmínečné propuštění. Vězeň by měl jít na jednání s tím, že zná poklady připravené pro jednání.

Kancelář ombudsmana se vězně ze Znojma sice zastala, představitelé znojemské věznice ale uvedli, že povinnost seznamovat odsouzené s hodnocením není nikde právně zakotvena.

Kancelář veřejného ochránce práv se proto obrátila přímo na vedení Vězeňské služby ČR. To slíbilo nápravu s tím, že odsouzení budou moci nahlížet do hodnocení ve všech věznicích.