Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních podniků, v závěru obchodování stoupl o 0,19 procenta na 17.712,66 bodu. Širší index S&P 500 připsal 0,24 procenta na 2061,02 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite přidal 0,57 procenta na 4891,22 bodu.

Americký list The Wall Street Journal dnes s odvoláním na zdroje obeznámené o záležitosti napsal, že americký výrobce čipů Intel jedná o koupi konkurenční společnosti Altera Corporation. Akcie Altery dnes zpevnily o 28,4 procenta a akcie Intelu přidaly 6,4 procenta. Sektor polovodičů jako celek po zprávě přidal 2,8 procenta.

"V poslední době jsme tu měli hodně zpráv o fúzích a akvizicích a trhu to pomáhá," uvedl podle agentury Reuters investiční ředitel Stephen Massocca ze společnosti Wedbush Equity Management.

Wall Street podpořil i nárůst akcií biotechnologických firem. Relativně chladnými naopak ho nechalo vyjádření šéfky americké centrální banky (Fed) Janet Yellenové, podle níž by centrální banky mohla později v tomto roce přistoupit ke zvýšení úrokových sazeb. Případný pokles jádrové inflace nebo růstu mezd by ji ale mohl přimět tento krok ještě odložit.

Obchodníci na Wall Street v poslední době sledují, jaký dopad bude mít silnější dolar na zisky americký firem, a mezi investory panuje před začátkem zveřejňování hospodářských výsledků za první čtvrtletí nejistota. Index Dow Jones za celý týden klesl o 2,3 procenta, S&P 500 o 2,2 procenta a Nasdaq o 2,7 procenta.

Americký dolar dnes klesl ke koši šesti hlavních měn. Analytici míní, že projev Yellenové jenom potvrdil vyjádření Fedu po březnovém zasedání měnového výboru, podle nějž se bude načasování zvýšení sazeb odvíjet od údajů o kondici největší světové ekonomiky.

Dolarový index zaznamenal druhý ztrátový týden v řadě a naposledy odepsal 0,06 procenta na 97,37 bodu. Euro k dolaru vykazovalo mírný nárůst na 1,0891 USD.