Tomšík vývoj kurzu české měny vůči euru označil za jeden z faktorů, který ČNB při svém rozhodování bere v potaz. "Od určité fáze prostě reagujeme," dodal.

ČNB začala s měnovými intervencemi na podzim 2013 s cílem udržet korunu poblíž hranice 27 Kč/EUR. Centrální banka uvádí, že neukončí režim devizových intervencí dříve než ve druhém pololetí 2016.

Zhruba před měsícem se prezident Miloš Zeman vyjádřil ke složení bankovní rady a řekl, že při jmenování nových členů rady nebude jmenovat lidi podporující devalvaci koruny. Česká měna na tento výrok reagovala posílením o 15 haléřů na 27,43 Kč/EUR, což byla nejsilnější hodnota od loňského července.

Prezident opětovně kritizoval ČNB minulý týden ve čtvrtek při návštěvě Plzně. Tam řekl, že při jmenování nových členů bankovní rady vybere lidi, kteří "napraví nesprávný krok ČNB", který úspory znehodnotil o šest až deset procent. Koruna ten den zpevnila o 18 haléřů na 27,27 Kč/EUR, analytici posílení ale spíš připisovali rozhodnutí Evropské centrální banky nakoupit státní dluhopisy.

Zeman, který intervence ČNB proti koruně kritizuje od jejich spuštění, bude do konce svého mandátu ještě jmenovat čtyři ze sedmi členů rady ČNB, včetně guvernéra.