V roce 2009 bylo v Olomouckém kraji uspořádáno 227 konferencí, kterých se zúčastnilo 27.692 lidí. V následujících letech se jejich počet zvyšoval. V roce 2012 statistici v Olomouckém kraji evidovali 325 konferencí a 36.196 účastníků. V následujícím roce vzrostl počet konferencí na rekordních 401 a počet účastníků na 58.062.

Například v Olomouci se zvyšuje nabídka kongresových sálů. Ve městě bylo otevřeno několik nových hotelů s moderními sály, díky kterým jsou ubytovací kapacity lépe využity. Rekonstruovány byly i starší hotely. Konference ve své výškové budově u hlavního nádraží v Olomouci často hostí také společnost Regionální centrum Olomouc a po loni dokončené rekonstrukci se o ně uchází i Výstaviště Flora.

V poslední době v Olomouci diskutovali například odborníci na silniční stavby, přední kartografové z několika zemí i astrofyzici. Olomouc byla dějištěm České konference rektorů, sněmu Agrární komory či setkání zahraničních a tuzemských odborníků, kteří se specializují na léčbu kýly. V Olomouci byl také sněm ODS a celostátní konference KDU-ČSL.