Dalešice jsou druhou největší ze tří přečerpávacích vodních elektráren v Česku. "Díky nárůstu obchodních příležitostí na trhu s elektrickou energií byla v průběhu roku 2014 výroba z přečerpávací vodní elektrárny Dalešice uplatňována ve větším rozsahu," uvedl Bezděk. Dalešická elektrárna je v provozu od roku 1978. O rok později dodala do sítě 402.491 MWh proudu. Tuto výrobu se podařilo překonat až v roce 2013, tedy po 34 letech.

Produkce proudu opět stoupla v tomto roce, přestože energetici prováděli v Dalešicích řadu investic zaměřených na modernizaci elektrárny. Dohromady stály zhruba 150 milionů korun. Mimo jiné byly po 36 letech provozu vyměněny čtyři blokové transformátory, zlepšil se systém hašení generátorů, zčásti byla rekonstruována i provozní budova s infocentrem. Mluvčí podotkl, že během letoška byla také nižší hladina vody v horní nádrži.

Elektrárna vznikla s dalešickou přehradou. Vodní dílo na řece Jihlavě, které zásobuje technickou vodou Jadernou elektrárnu Dukovany, se skládá ze dvou nádrží - Dalešice a Mohelno. Elektrárna je umístěna pod 100 metrů vysokou hrází z udusaného jílu. Když je v síti elektřiny nedostatek nebo vypadne nějaký větší zdroj, do minuty se rozjedou dalešické vodní turbíny. Jejich celkový výkon 480 megawattů se téměř rovná jednomu ze čtyř jaderných bloků sousedních Dukovan.