"Letošní výsledky Studie Navigátor bezpečného úvěru dokládají, že trh v segmentu bezpečných poskytovatelů se do značné míry sám reguluje, a reaguje tak na potřebu zvýšené ochrany spotřebitelů," uvedl zakladatel projektu Navigátor bezpečného úvěru Michael Mejstřík. Definitivně se tak potvrdilo, že cena přestala být nejdůležitějším parametrem, protože se u bezpečných poskytovatelů pohybuje ve velmi úzkém rozmezí.

Pro rozdělení a odlišení společností je podle něj třeba hledat přísnější kritéria. Ty mohou působit jako detaily, přesto hrají významnou roli v případě potíží se splácením nebo při nestandardních situacích. Právě tady se ukazuje obrovský rozestup mezi společnostmi, dodal Mejstřík.

Na pomyslném vrcholu žebříčku se letos umístila Komerční banka, která v celkovém pořadí obsadila první místo (s 9,55 bodu), následována mBank (9,4), Home Creditem a Air Bank (shodně 9,33). Za nimi byly Equa Bank (9,25) a Cetelem (9,18). "Celkem sedm společností se umístilo v bodovém hodnocení nad hranicí devět bodů, což lze považovat za velmi dobrý výsledek," upozornil Mejstřík.

V kategorii půjčky 30.000 korun si nejlépe vedly Air Bank a Home Credit. Další místa obsadily Komerční banka, mBank a Cetelem. V případě úvěru na 100.000 korun nejlepší podmínky nabízí Komerční banka, dále mBank, Equa bank, Zuno, Cetelem a Home Credit.

Ve Studii Navigátor bezpečného úvěru 2014 bylo hodnoceno 64 poskytovatelů spotřebitelských úvěrů. Celkem byl Navigátor spočítán pro 105 spotřebitelských úvěrů v Česku, z toho 54 pro úvěry na 30.000 Kč a 51 pro úvěry na 100.000 Kč.