Francouzská společnost ABK Groupe Tullins se stala součástí Papcelu 15. října. "Český Papcel provedl akvizici se svým francouzským konkurentem a rozšířil tak svoje výrobkové a tržní portfolio," uvedlo vedení Papcelu. Od nákupu firmy ABK Groupe si šéfové Papcelu slibují rozšíření výrobkového portfolia a technologického know-how, a to zejména v oblasti speciálních typů papírů. Litovelský podnik by měl také získat přístup na nové trhy.

Firma ABK Groupe navrhuje a vyrábí stroje produkující papír, lepenku i speciální druhy papíru, například pro tabákový průmysl. Francouzský podnik má obchodí zastoupení zhruba ve 30 zemích. Papcel vyrábí a dodává stroje a zařízení pro kompletní linky papírenských strojů. Zajišťuje kusové dodávky, opravy, repase a rekonstrukce výrobních uzlů a celých technologií. Papcel a ABK Groupe zaměstnávají více než 350 lidí.

V roce 2012 společnost Papcel využila insolvenci španělského konkurenta Gorostidi a koupila jeho obchodní značku i know-how. Litovelský podnik by díky tomu měl posílit pozici na zahraničních trzích a snížit náklady na výzkum a vývoj nových papírenských strojů.

Loni společnost Papcel zvýšila tržby meziročně o pět procent na 898 milionů korun z 853 milionů o rok dřív. Více než 70 procent tržeb Papcel získal díky dodávkám papírenských technologií pro zákazníky z východní Evropy. Hlavním exportním trhem Papcelu bylo loni opět Rusko, za kterým následovalo Bělorusko.

Ve finančních plánech na letošní rok vedení Papcelu navzdory konfliktu na Ukrajině plánuje zvýšit tržby zhruba o 12 procent na rekordní miliardu korun. V závěru roku 2013 Papcel zahájil dodávku prvních strojů pro nový papírenský závod v Bělorusku. Zakázka na stavbu a vybavení běloruského závodu v celkové hodnotě 69 milionů eur (1,9 miliardy korun) má být dokončena v roce 2015.