Agentura Bloomberg přinesla ve čtvrtek zprávu, podle níž Exxon zastavil průzkumné vrty několik dní poté, co USA a Evropská unie před týdnem oznámily nové protiruské sankce kvůli ukrajinské krizi. Ty mimo jiné zakázaly západním firmám podílet se na hlubinné těžbě i průzkumu ropných nalezišť v arktických vodách nebo pobřežním šelfu. Podle textu sankcí by zaměstnanci amerických firem měli práci na projektech v ruské Arktidě ukončit do 26. září.

"Exxon pokračuje v práci na vrtech v Karském moři," řekl agentuře Reuters ministr přírodních zdrojů Sergej Donskoj. O něco dříve ministr řekl, že slyšel o informacích, podle nichž Exxon zřejmě zastavil vrty, avšak oficiální zprávy o tom nedostal.

Americká firma později sdělila, že ministerstvo financí USA jí vydalo povolení ukončit práce na vrtech v Karském moři před zimou, "aby umožnilo bezpečné a odpovědné ukončení těchto operací". Pokud se sankce neprotáhnou daleko do příštího roku, nemělo by to podle agentury AP vést ke zpoždění celého projektu, protože další vrtné práce bude možné v Arktidě uskutečňovat kvůli počasí nejdříve na jaře.

Exxon podepsal smlouvu s Rosněftí o rozvoji nalezišť v Karském moři v roce 2011 a v červenci začal se stěhováním své vrtné plošiny West Alpha z Norska. Původní plán počítal s vrtáním od srpna do října. Ministr Donskoj vyjádřil naději, že se plán vrtů dokončí, protože Rosněfť s nimi začala proti harmonogramu o něco dříve.

Exxon Mobil zahájil vrtné práce v Karském moři počátkem srpna navzdory sankcím uvaleným na jeho ruského partnera Rosněfť. Vzhledem k novým sankcím je jejich společný podnik v Arktidě ohrožen, stejně jako desítky dalších projektů, na nichž se státní podniky Rosněfť a Gazprom Něfť dohodly s britsko-nizozemskou Royal Dutch Shell, norskou Statoil nebo italskou ENI.

Šéf ruské pobočky Shell Olivier Lazare dnes prohlásil, že strategie společnosti v Rusku se nemění, firma ale vyhodnocuje vliv sankcí. "Chceme pokračovat v podnikání v Rusku. Naše současné aktivity sankce nezasahují," řekl Lazare na podnikatelském fóru v Soči.

Rovněž francouzský koncern Total chce dál pracovat na ruských projektech, zároveň ale hodlá dodržovat sankce, řekl šéf ruského zastoupení firmy Jacques de Boisseson. Total má v Rusku společný podnik s nestátní ropnou společností Lukoil.

Rusko, které je druhým největším vývozcem ropy na světě, vnímá svá arktická a pobřežní naleziště jako záruku toho, že se i při klesajících zásobách ropy na západní Sibiři podaří udržet těžbu na hranici 10,5 milionu barelů denně. Ruské těžařské firmy ale příliš neinvestovaly do technického rozvoje a jsou do značné míry závislé na spolupráci se západními partnery. Bez nových technologií Rusko podle expertů nedokáže zastavit trend poklesu ropné produkce.