"V české ekonomice přetrvává prostředí nízké inflace, místy deflace," komentoval čísla analytik Deloitte David Marek. Proinflačním směrem působí podle něj slabší kurz koruny, opačně pak vývoj cen v zahraničí a počasí. "Nejnovější čísla z průmyslu nejspíše nijak nezmění pohled ČNB na nastavení měnové politiky. Proto se nám stále jeví jako nejdříve možný termín změn kurzového režimu či sazeb až rok 2016," doplnil analytik ČSOB Petr Dufek.

Na vývoj cen exportu měly velký vliv oslabení koruny vůči euru a růst cen strojů a dopravních prostředků o 3,5 procenta. Ceny polotovarů stouply o 5,3 procenta a ceny průmyslového spotřebního zboží a chemikálií shodně o 4,5 procenta. Ceny živočišných a rostlinných olejů klesly o 4,5 procenta a ceny minerálních paliv o 4,2 procenta.

Také v dovozu se zvýšily ceny strojů a dopravních prostředků, a to o 2,8 procenta. Ceny potravin stouply o 3,5, polotovarů o 3,4 a chemikálií o dvě procenta. Ceny ostatních surovin klesly o 5,8 procenta a ceny minerálních paliv o 2,4 procenta.

Meziměsíčně vzrostly v červenci pouze ceny vyváženého zboží, a to o 0,3 procenta. Dovozní ceny stagnovaly. U vývozu stouply ceny strojů a dopravních prostředků o 0,3 procenta a chemikálií o 1,1. Největší pokles zaznamenaly z významnějších skupin ceny potravin, které se snížily o 0,8 procenta.

V rámci dovozu meziměsíčně významněji rostly ceny polotovarů, o 0,5 procenta, ceny průmyslového spotřebního zboží a chemikálií o 0,4 a ceny strojů a dopravních prostředků o 0,1 procenta. Ceny ostatních surovin se snížily o 1,6 procenta, minerálních paliv o 0,9 a potravin o 0,4 procenta.